avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Codul de procedura penala/ art. 10 j.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Codul de procedura penala/ art. 10 j.

Poate cineva sa-mi traduca Art. 10 lit. j. din Cpp, care se refera la "cazurile in care punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale este impiedicata":
...
j) exista autoritate de lucru judecat. Impiedicarea produce efecte chiar daca faptei definitiv judecate i s-ar da o alta incadrare juridica.
Ce este o autoritate de lucru judecat? De ex: administratorul unei firme este invinuit pentru evaziune fiscala si firma se afla in Insolventa (faza de lichidare), insa lichidatorul nu a descoperit si nici nu doreste sa introduca actiune pentru atragerea raspunderii conf. art. 138 din legea insolventei. Tribunalul daca pronunta prin incheiere, lichidarea societatii, poate sa reprezinte o autoritate de lucru judecat ?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Sebastian Simon , Avocat 19:38, 13 Februarie 2014
Autoritate de lucru judecat se traduce prin efectul pe care il are o hotarare judecatoreasca definitiva de a impiedica o noua urmarire penal pentru aceeasi fapta. Practic, o faptanu poate fi judecata de doua ori.

O hotarare de lichidare a societatii nu poate avea autoritate de lucru judecat in materie penala, ci numai alta hotarare judecatoreasca penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea partilor-timp disponibil oltul oltul ce se intampla in cazul infractiunilor cand impacarea partilor inlatura raspunderea penala? de exemplu la inselaciune conform noului cod penal...daca ma impac ... (vezi toată discuția)
Art.228 cod procedura penala Vienescu Vienescu Buna ziua stimate doamne si stimati domni, Va rog un mic ajutor: cum se interpreteaza art. 228 aliniat 4 din CPP? Dacă din cuprinsul actului de sesizare ... (vezi toată discuția)
Fapta se prescrie apascaloaie apascaloaie Am un dosar in politie de un an si trei luni, am depus o cerere de recalculare a alcoolemiei, s-a aprobat, s-a facut si recalcularea insa nu am platit taxa la ... (vezi toată discuția)