Lucrez la o firma ca dispecer monitorizare sisteme alarme. de 7 ani. De anul trecut sufar de o afectiune cronica autoimuna care imi altereaza capacitatea de concentrare. si calitatea muncii., medicatia fiind complexa. Iar munca este din ce in ce mai solicitanta pentru ca firma s-a mai extins. De curand s-a intamplat ca nu am sesizat o eroare tehnica ., din cauza oboselii accentuate , si seful a spus ca ma va concedia. I-am explicat ca am probleme mari medicale si atunci a zis ca ma va concedia oricum pe motive medicale. Nu acceptat ideea cu concediul medical. Are dreptul?
Voi primi macar somaj, am nevoie de asigurare medicala , pentru ca medicatia este f. scumpa.
Motivele neimputabile salariatului, in cazul concedierii si care permit primirea indemnizatiei de somaj, sunt date de urmatoarele articole din Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
In interventia anterioara v-am redat art.61 lit.c) care ar corespunde situatiei dvs.
Necorespunderea profesionala si problemele medicale sunt motive care tin de persoana si nu de desfiintarea locului de munca care ar da dreptul la indemnizatie de somaj somaj.
Pentru necorespundere profesionala se poate trece intr-o alta functie , corespunzatoare pregatirii angajatului iar problemele medicale pot fi rezolvate prin concedile medicale acordate de angajator.
In cazul in care problemele medicale nu pot fi rezolvate in totalitate exista si posibilitatea pensionarii de invaliditate
dcozma, desi necorespunderea fizica este un motiv de desfcaere a contractului pentru motive ce tin de angajat, concediere in baza art. 61 lit.c da dreptul la a primi indemnizatie de somaj (binenteles daca exista si stagiul de cotizare necesar).
Vezi norme la legea somajului: Art. 5. - Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Deci, pentru mihaela, poti beneficia de somaj intr-o astfel de situatie, dar perioada cat primesti somaj este limitata in timp, de aceea poate este mai util sa te gandesti daca poti obtine o pensionare pe caz de boala in situatia in care nu mai poti lucra. Doar medicul poate sa spuna care este aptitudinea ta de munca; daca poti lucra, este bine pentru tine sa lucrezi in continuare.
Discuta cu medicul tau curant si cu cel de medicina muncii pentru a gasi cele mai bune solutii. Succes!
dcozma:
1. Cred ca v-ati grabit si nu ati fost atent la continutul raspunsului si s-ar putea sa inducem in eroare pe cea care a pus intrebarea.
2. Concedierea in baza art.61 lit.c) si d) din Codul muncii da dreptul la indemnizatie de somaj.
3. Concediul medical il acorda medicul si nu angajatorul.
Intradevar in Norme se prevede acest fapt, aveti dreptate,dar mergand la Codul muncii la art.56 constatam ca "Contractul individual de muncă încetează de drept:
a) la data decesului salariatului;
b) la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de declarare a morţii sau a punerii sub interdicţie a salariatului;
c) abrogat;
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
e) ca urmare a constatării nulităţii absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părţilor sau prin hotărâre judecătorească definitivă;
f) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de reintegrare;
g) ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti;
h) de la data retragerii de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei;
i) ca urmare a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcţii, ca măsură de siguranţă ori pedeapsă complementară, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus interdicţia;
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
k) retragerea acordului părinţilor sau al reprezentanţilor legali, în cazul salariaţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani."
Raportand Normele cu Codul muncii constatam ca benefciem de indemnizatie de somaj si daca decedam (lit.a si b) si daca ne reintegram in activitate in urma hotararii judecatoresti(li.f) precum si altele care apar cel putin ciudate daca nu si imposibil de pus in practica.