avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Recalcularea impozitelor locale asupra bunurilor ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Recalcularea impozitelor locale asupra bunurilor comune, dupã decesul unuia dintre soti

In ianuarie 2012, sotul meu a decedat.
Din motive medicale, el era scutit de impozitul platibil la primarie pentru locuinta.
In luna iunie 2012 am informat Directia de venituri locale a Primariei de sector, unde locuiesc şi am cerut sa mi se calculeze impozitul. Am platit pe loc suma rezultata din calcul.
In 2013 am platit toate impozitele locale, aşa cum mi-au fost comunicate. Comunicarea a venit pe numele sotului, deşi el era decedat şi acest lucru se ştia; dacă ar fi fost in viata, nu ar fi platit impozit pe locuinta.
In decembrie 2013 am depus la Directia de venituri locale un certificat de mostenitor dupa sotul meu, pentru apartamentul in care detineam deja jumatate in calitate de sotie. Am mostenit o optime, restul revenind copiilor majori.
Acum, in 2014, am primit calculul impozitelor şi taxelor datorate pe acest an şi mi se calculeaza restante la impozit pentru anii 2012 şi 2013, spunandu-mi-se ca sumele platite de mine se aduna la masa succesorala şi se impoziteaza.
Mi se pare o aberatie.
Aşa cum am spus, impozitele pe anii 2012 şi 2013 au fost platite de mine. El nu mai era in viata, pentru ca dacă ar fi fost, ar fi fost scutit in continuare.Oricum nu puteau fi platite decât de mine, nu de defunct.
Dacă traia, era scutit şi dacă a decedat a devenit contribuabil?
Mai mult, mi se calculeaza restante şi la alte bunuri care au fost intotdeauna numai pe numele meu şi la care sunt la zi cu platile.
Ce spune legea?
As ruga, dacă se poate, sa mi se indice şi legea, eventual şi articolul care se refera la cazul meu.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 21:06, 17 Februarie 2014
Legea nr 571/2003 (republicata si modificata)-Codul fiscal-, art 284.
Ati scris ca sotul era scutit la plata impozitului pe locuinta "din motive medicale" iar in aceste conditii:
alin 4,5,6,7,8
[ link extern ]
si normele metodologice :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi ale veteranilor de razboi danutza_mihai danutza_mihai Buna ziua. As avea si eu o nelamurire. Prietenul meu vrea sa-si inscrie masina in judetul Galati, pe numele bunicului sau, veteran de razboi, dar , la primarie ... (vezi toată discuția)
Impozit mostenire Avocat Sebastian Murariu Avocat Sebastian Murariu Cum functioneaza impozitarea masei succesorale daca succesiunea nu s-a dezbatut ? Au trecut mai bine de doi ani de cand defuncta a decedat. Sotul supravetuitor ... (vezi toată discuția)
Impozit auto anual ionut_2005ro ionut_2005ro Buna ziua, In luna aprilie 2013 am vandut o masina, un Audi A4 cu capacitatea cilindrica 1984 cm3. Din cate am citit pe internet impozitul anual se ... (vezi toată discuția)