avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparație terasã / cine plãtește?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparație terasã / cine plãtește?

Este vorba de o terasă la ultimul etaj (et8) al unui bloc vechi. Deasupra terasei este cerul liber, iar pardoleala terasei este și plafonul unui apartament (la et7). Terasa este în folosința exclusivă a apartamentului de la et8.

În cazul în care blocul fiind vechi (anii '30) și a început să pătrundă apa, deteriorând plafonul apartamentului de la et7, cine ar trebui să plătească reparația:

1. Asociația de proprietari, fiindcă terasele sunt considerate proprietate comună?
2. Vecinul de la et8, fiindcă terasa este în folosința sa exclusivă?
3. Costurile ar trebui să se împartă între cei doi vecini (de la et7 și et8), fiind vorba de un "perete despărțitor" (podeaua unuia/plafonul celuilalt)?

Căutând pe internet am găsit menționate toate trei variantele, care este de fapt situația legală?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:50, 19 Februarie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Terasa este parte comuna, iar reparatiile pentru partile comune sunt suportate de toti proprietarii in functie de cota-parte indiviza pe care o detine fiecare.
Dupa ce reparati terasa indicat ar fii sa nu mai lasati pe nimeni sa "o foloseasca", pentru ca sunt niste bani pe care ii aruncati pe fereastra, sau faceti un contract cu cel care o foloseste sa suporte singur reparatiile viitoare.
gimli a scris:


Terasa este în folosința exclusivă a apartamentului de la et8.


Avand in vedere ca in cazul imobilelor de locuit in comun,terasa reprezinta parte comuna,conform norme in vigoare intretinerea si reparatia partilor comune ,intra si implica responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Analizand afirmatia dv ca terasa este in folosinta exclusiva a apartamentului de la et8,exista posibilitatea ca proprietarii sa ridice exceptii la eventuala impunere de cota parti reparatii si sa invoce ca cel care isi asuma responsabilitatea folosintei terasei ,sa isi asume si responsabilitatea reparatiei terasei care o foloseste exclusiv

Poate că nu am descris suficient de bine situația în primul mesaj, așa că revin cu clarificări.
Terasa cu pricina aparține, din construcție, apartamentului de la et8. Nu este însă balcon
(sub ea nu este balconul apt de la et7, ci chiar sufrageria) și nici logie (deasupra ei este cerul liber).

Este vorba de un bloc vechi, care spre partea superioară se îngustează, ca o piramidă.
(et8 este mai îngust decât et7)

De aici și întrebarea mea: Dpdv juridic, pentru a afla cine plătește reparația, primează faptul
că este o "suprafață exterioară" (cazul 1 din întrebarea inițială) sau că aparține apt. de la et8
(cazurile 2 sau 3)?
Raspunsul este conditionat de documentele de achizitie apartament ,eventual de precizarile din cartea tehnica a constructiei
Daca suprafata in discutie apartine apt. de la et8,pe cale de consecinta reparatia va fi suportata strict de proprietarul acelui apartament

Alte discuții în legătură

Buna ziua, locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, ... Laura Șerban Laura Șerban Buna ziua, Locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, care este situat in exteriorul blocului, dedesubt fiind alte balcoane ( asa a fost ... (vezi toată discuția)
Va rog sa imi spuneti in atributiile cui intra repararea acoperisului balcoanelor de la ultimul etaj al unui bloc? m_dobran m_dobran Va rog sa imi spuneti in atributiile cui intra repararea acoperisului balcoanelor de la ultimul etaj al unui bloc? a) asociatiei de proprietari b) ... (vezi toată discuția)
Somatie asociatia de proprietari Stanca81 Stanca81 Buna ziua,   Ma confrunt cu o situatie neobisnuita: in 2008 am achizitionat o locuinta la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti. Balconul locuintei era ... (vezi toată discuția)