avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort prin acord!!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort prin acord!!!

Buna ziua! Am si eu o problema, ce se intampla daca 2 soti vor sa divorteze prin acord dar unul dintre ei are domiciliul stabilit in alta tara?Am inteles ca merg impreuna si depun cererea la judecatorie, dar dupa depunere cel care are domiciliul in strainatate poate pleca sau poate lasa cuiva o procura sau cum se procedeaza???multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:10, 22 Aprilie 2009
Potrivit art.614 C.p.c in procedura divortului partile au obligatia de a se prezenta personal in fata instantei exceptand -printre altele- situatia in care unul din soti are resedinta in strainatate.
Trebuie remarcat ca vorbim de resedinta iar nu de domiciliul legal inainte de toate.
In atare situatie este suficient sa faci dovada ca ai o locuinta in alta tara si in aceste conditii poti desemna un mandatar care sa te reprezinte -potrivit art.614 C.p.c-
Pe de alta parte ar trebui sa aveti in vedere imprejurarea ca divortul prin acord nu depinde doar de vointa partilor fiind incidente si alte aspecte precum cele legate de existenta unor copii minori. Acest din urma aspect pune in imposibilitate partile sa recurga la procedura divortului prin acord.
Sotyul care nu poate fi prezent la termenul de judecata va trebui sa intocmeasca o procura speciala autentificata la un notar, pentru pronuntarea divortului.
La termenul fixat pentru judecarea actiunii de divort prin consimtamantul partilor , in prima instanta prezenta partilor este obligatorie , deoarece instanta. la acest termen, va verifica daca sotii mai staruie i n desfacerea casatoriei pe baza acordului de vointa. Daca partile nu se prezinta impreuna , judecata nu se poate face in lipsa , ci poate fi suspendata.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Se poate ca sotul sa faca o declaratie notariala in care sa precizeze ca are resedinta in strainatate si ca insista in desfacerea casatoriei prin acord? P.S. nu ezista minori.
Sau cel mai bine e sa mearga pe culpa comuna?La culpa comuna prezenta paratului este obligatorie?
Daca considerati ca celalalt sot nu se prezinta,cereti divort intemeiat pe culpa,pentru neindeplinirea culpabila a obligatiilor rezultand din casatorie de catre sotul parat.Cereti si judecarea in lipsa!!

Alte discuții în legătură

Divort horodni horodni In cazul in care ambii soti sunt de acord sa divorteze si exista un copil major ca rezultat al casatoriei, care este cea mai simpla modalitate de divort ? ... (vezi toată discuția)
Actiune perimata matachecarmen1973@yahoo.com matachecarmen1973@yahoo.com in anul 2010 sept,sotul meu a introdus actiune de divort iar termenul stabilit a fost peste 6 luni,dar noi nu ne am prezentat ;in luna martie 2012 am primit o ... (vezi toată discuția)
Model cerere de divort cu acordul partilor ContSters44620 ContSters44620 Sunt casatorita de doar 10 luni si doresc sa dicortez. Am citit pe net ca trebuie sa treaca cel putin un an de la data casatoriei. El pare sa fie de acord ... (vezi toată discuția)