avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Inscriere la cursul postuniversitar ssm de 180 ore ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Inscriere la cursul postuniversitar ssm de 180 ore pentru un ofiter militar

va deranjez cu o intrebare la care nu am gasitun raspuns minim justificat la o problema de inscriere la cursul postuniversitar ssm de 180 ore nicaieri.

Tatal meu a fost comandant militar,si dupa 20 de ani a fost trecut abuziv in rezerva, si a solicitat o echivalare a studiilor pentru a fi angajat civil. Pe adresa scrie asa: "Diploma de absolvire a Scolii Militare de ofiteri cu durata 3 ani va da dreptul in baza art. 6 (3) din decretul sus-mentionat si a Nomenclatorului elaborat de MAPN avizat de Ministerul Muncii cu nr. 47689/1979 si anexa la acesta cu nr. 17194/1982 - de a putea fi angajat in functii civile si specialitati pentru exploatare, intretinere, reparatii pentru care indicatoarele de studii si vechime prevad studii superioare cu durata de 3 ani (subingineri) in specialitatile:
Tehnologia constructiilor de masini,
topografie,
cadastru funciar."

In prezent lucreaza la o tipografie, si se ocupa si de toate atributiile SSM (de multi ani). Poate urma cursul postuniversitar cu aceasta echivalare, avand deja cursul de 40 si 80 ore absolvite? Vineri e ultima zi de inscriere la curs postuniversitar la Iasi...Mentionez ca documentul este emis in anul 1997. conform art. 45-50 (pe care le-am citit de 10 ori) din normele de de aplicare a legii 319, scrie ca avand "studii ingineresti" indeplinesti conditia de inscriere la cursul postuniversitar. Insa, cei de la Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi mi-au comunicat telefonic ca nu se poate inscrie ca "nu are studii superioare" chiar daca are echivalarea ca subinginer cu ssd 3 ani....

Ma bazez pe raspunsurile foarte bune pe care le-am gasit mereu pe avocat.net sa pot sa il ajut pe tatal meu sa aiba un "job".

Va multumesc din suflet anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Andrei Lucian Ionut, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:00, 20 Februarie 2014
va trimit link cu informatiile despre curs, unde are loc si perioada. Taxa la Iasi de exemplu era de 100 lei inscrierea + 1500 lei taxa studii si atat. va pot da numarul la Iasi direct de la departamentul SSM al Universitatii Gheorghe Asachi daca aveti nevoie. Eu voi cauta in alta parte, asa cum m-a sfatuit dl. Popa, un adevarat expert in domeniul SSM indiscutabil.

[ link extern ]

Va multumesc frumos pe aceasta cale, dl. Gigi Popa, pentru un raspuns foarte cuprinzator, un sfat prietenesc si timpul pe care l-ati pierdut acordandu-mi acest raspuns.Am postat si aici in speranta ca vor fi si altii interesati direct sau indirect de subiect, facilitand accesul la informatii (imi cer scuze daca am procedat gresit luand decizia asta).

Vreau sa il ajut pe tatal meu sa isi deschida un PFA / I.I. si sa presteze in continare activitati de SSM, anul acesta iesind la pensie de drept militar (dupa ce a fost trecut abuziv prin `95 in rezerva fara pensie fara nimic). Daca ar fi si alta varianta decat cea de a urma studii de "master universitar" as fi foarte bucuros sa ii dau curs. Multumesc inca o data!

Tatal dvs. poate lucra in cadrul unui serviciu extern de prevenire si protectie, ca angajat. Nu poate fi sef serviciu si implicit sa fie PFA, daca nu are cursul postuniversitar absolvit (nu va primi autorizatie de la ITM).
Poate fi detinator/ administrator de PFA sau Intr. individuala, SRL, care sa aiba ca obiect de activitate ssm si/ sau PSI-SU si/ sau mediu, fara a fi si seful serviciului extern de prevenire si protectie in domeniul ssm, dar putand angaja salariati pentru sef serv. extern ssm, respectiv pentru celelalte activitati.
Sa fie sanatos si sa poata desfasura in continuare activitati.
de acord cu dvs, dar as avea nevoie in perioada urmatoare sa infiintez o forma juridica in care sa fie implicat si sa presteze aceste activitati de SSM. Poate nu PFA, dar sub forma de SRL sau de I.I., daca voi deschide o astfel de societate cu rasp. limitata pe domeniul de activitate SSM, sau un I.I. (care pentru a fi inregistrat trebuie sa fie pe numele lui, sa dovedeasca ca are studii in domeniul in care vrea sa inceapa activitatea) prin care sa poata functiona ca serviciu extern de SSM. cam astea ar fi optiunile, nu? multumesc mult de tot pentru atentie! Sigur vor fi de interes si pentru altii aceste informatii
Pentru a obtine autorizatia de la ITM pentru serviciu extern de prevenire si protectie, ca parte componenta a unei firme inregistrate la Registrul comertului se respecta prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 31 Serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) sa dispuna de personal cu capacitate profesionala adecvata si de mijloacele materiale necesare pentru a-si desfasura activitatea;
b) sa fie abilitat de Comisia de abilitare a serviciilor externe de prevenire si protectie si de avizare a documentatiilor cu caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in conformitate cu procedura stabilita la art. 35-45.
-art. 32 (1) Serviciul extern de prevenire şi protecţie trebuie să fie format din lucrători care îndeplinesc cel puţin cerinţele prevăzute la art. 49 şi, după caz, alţi lucrători.
(2) Conducătorul serviciului extern de prevenire şi protecţie trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
(3) În cazul în care serviciul extern de prevenire şi protecţie este format dintr-o singură persoană, aceasta trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute la art. 50.
-art.37 (1) In vederea abilitarii pentru activitatile de prevenire si protectie prevazute la art. 15, solicitantii vor transmite un dosar care va cuprinde urmatoarele documente:
a) cerere de abilitare pentru servicii externe de prevenire si protectie, potrivit modelului prezentat in anexa nr. 8;
b) opisul documentelor din dosar;
c) copie de pe certificatul de inregistrare la registrul comertului, care sa contina codul CAEN corespunzator activitatii pentru care se abiliteaza, si, dupa caz, copie de pe actul constitutiv;
d) lista cu personalul care va desfasura activitati in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
e) copii ale documentelor care atesta pregatirea profesionala si nivelul de pregatire, potrivit prevederilor art. 31 si 32, a personalului care va desfasura activitati in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
f) curriculum vitae pentru personalul care va desfasura activitatile de prevenire si protectie;
g) copii ale documentelor care atesta vechimea de cel putin 5 ani in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie;
h) memoriu de prezentare, din care sa rezulte mijloacele materiale si resursele umane de care dispun;
i) copii ale deciziei de numire si contractului individual de munca, pe perioada nedeterminata, pentru conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie;
j) copii ale contractelor individuale de munca ale personalului de executie din serviciul extern de prevenire si protectie;
k) declaratii ale personalului serviciului extern de prevenire si protectie privind pastrarea confidentialitatii, in timpul si dupa incetarea desfasurarii activitatilor de prevenire si protectie, asupra informatiilor la care are acces.
Sa le luam pe rand:
-Nu este interzis ca o firma inregistrata la Registrul comertului, sa aiba ca obiect de activitate nu doar prestarea de activitati ca serviciu extern de prevenire si protectie. Intre codurile CAEN ale firmei inregistrate la RC trebuie sa figureze si prestarile de servicii ssm. Tatal dvs. ca administrator declarat/ inregistrat la RC coordoneaza intreaga activitatea a firmei, in care exista si un serviciu extern ssm.
-Pentru ca activitatea de ssm sa devina operativa in cadrul firmei nou infiintate/ sa poata fi prestata atunci trebuiesc indeplinite prevederile art.31 lit.b) resepctiv firma ... sa detina si documentul de abilitare emis de catre comisia care functioneaza in cadrul ITM.
-Pentru a putea presta activitate ca serviciu extern de prevenire si protectie, partea din firma care se va ocupa de aceasta activitate trebuie sa fie formata din persoane care indeplinesc conditiile de la art. 32 al.(1). Dintre acesti lucratori poate face parte si tatal dvs. (care este administratorul firmei infiintate la RC), ca salariat al firmei (chiar daca este administratorul acesteia), daca nu obtine diploma de curs ssm de 180 de ore. Nu inseamna ca tatal dvs. va fi subordonat celui ca va fi sef serviciu extern, doar ca nu va putea semna documente ca sef serviciu extern.
-Pentru a obtine abilitarea, firma trebuie sa depuna la comisie, dosarul continand toate documentele prevazute la art. 37 al.(1). Se au in vedere in mod deosebit prevederile de la lit.d), e), f), g), i). Altfel spus trebuie ca firma sa angajeze persoane autorizate in domeniul ssm si in special pe cel care va fi denumit sef serviciu.
Aceasta varianta este putin mai pretentioasa, in sensul ca atunci cand demareaza activitatea firmei trebuie sa aiba si salariati angajati pentru activitati speciale, care se supun unor legi speciale (ssm, psi-SU, mediu) cu regim de autorizare.
Mai simpla este posibilitatea de a se angaja la o firma care presteaza si activitate ca serviciu extern de prevenire si protectie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa firma de protecta muncii ssm CristinaBaltaretu CristinaBaltaretu Buna. As vrea sa fac un curs de Protectia Muncii (SSM) si apoi sa imi deschid PFA in acest domeniu. As vrea sa va intreb daca este posibil in Romania sa fii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua doresc sa urmez un curs inspector ssm si as dori sa ... armand_1967 armand_1967 Buna ziua Doresc sa urmez un curs inspector SSM si as dori sa stiu, inainte de a urma respectivul curs, daca, dupa absolvirea acestui curs, am posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa nico123 nico123 Buna ziua,as dori sa stiu si eu ce pregatire, sau ce experienta trebuie pt infiintarea pfa in domeniul protectia muncii? Mentionez ca sunt economist, iar acum ... (vezi toată discuția)