Buna ziua am si eu o nelamurire,pe 23 dec am semnat cotractul de vanzare cumparare a unui apartament prin programul prima casa .Vechiul propietar a adus adeverinta de la asoc propietari ca nu are datorii la intretinere pe data de 20 dec .Cine trebuie sa plateasca intretinerea pe luna dec avand in vedere ca facturarea utilitatilor Radet,Apa nova etc .se fac pe 25 ale lunii.
In speta aceasta, sunt convins ca administratorul as. prop. impreuna cu vanzatorul v-au inselat. Ceea ce spune adminul, ca nu-l intereseaza, s-ar putea sa-l coste atestatul eliberat de primarie pentru a putea exercita meseria de administrator de imobile sau chiar libertatea, daca va tineti bine. sa va explic:
- v-ati inteles cu o persoana fizica/ juridica, nu conteaza, sa achizitionati un apartament care apartinea unui condominiu si in care cheltuielile cu intretinerea sunt gestionate printr-o as. proprietari, apartamentul nefiind nou; ziceti ca v-ati inteles cu vanzatorul care a anuntat as. prop. ca instraineaza casa si la soliciatea acestuia as. prop. ii elibereaza pe data de 20 dec. o adeverinta prin care se atesta faptul ca proprietarul, la data de 20 dec. nu are debite care as. prop.;
- pentru ca sunteti o persoana fara experienta, „baietii” v-am mirosit si ce-au zis - ia sa-l „facem” pe cetatean - cum este el bucuros acum, nu o sa bage de seama manevra, dar uite ca nu totdeauna urciorul merge de multe ori la apa...;
- trebuie sa stiti ca, in toate cazurile, furnizorii factureaza serviciile si utilitatile livrate, in luna urmatoare celei in care au fost livrate - la noi la IASI, furnizorii fac acest lucru in primele 10 zile ale lunii urmatoare, astfel incat listele de plata, sa zicem ale lunii decembrie se afiseaza cam dupa data de 15 ianuarie; am inteles ca in BU, furnizorii factureaza serviciile dupa data de 25 a lunii - dar nici nu mai conteaza acest lucru, conteaza faptul ca in luna decembrie apartamentul a apartinut vanzatorului si apartamentul a consumat incalzire, ma rog, utilitati si servicii in si pentru fostul proprietar - lucru foarte bine stiut de catre administartor, care nu trebuia sub nicio forma sa va de-a acel raspuns:
Eu i-am explicat care e treaba dar el a zis ca nu il intereseaza si a zis sa o platesc eu desi in contract se stipuleaza ca facturile si restantele sa fie platite la zi
Faptul ca s-a grabit sa-i returneze si fondul de rulment, ma face sa cred ca „miscarea” a fost premeditata.
Ce puteti face?
Intocmiti in dublu exemplar o notificare catre asociatia de proprietari, o inregistrati la sediul asociatiei, pastrati nr. de inregistrare. Informati conducerea asociatie cu tot mersul actiunii, explicati-le cand ati semnat contractul de v/c, explicati ce v-a comunicat administratorul, solicitati sa „intrati in drepturi” incepand cu luna ianuarie, solicitati clarificarea urgenta din partea conducerii as. prop.
In cazul unui raspuns nefavorabil, primul lucru este sa va adresati la serviciul specializat care se ocupa de asociatii de proprietari din cadrul primariei de sector, explicati si acolo toate demersurile facute, inclusiv o copie a raspunsului nefavorabil.
Daca lucrurile nu se clarifica nici aici, puteti merge si in instanta, asa cum bine a scris si @melania_14.
Va doresc multa bafta!
Din pacate se intampla foarte des acest lucru si noii proprietari inchid ochii. Daca proprietarul nu vrea sa va achite sumele pt ultilitati dvs va trebui sa le achitati iar banii sa vii recuperati in instanta. Procesul este unul de durata dar macar nu o sa aibe liniste.
Mai intai luati martori la citirea apometrelor si contorului de curent ( e posibil sa aveti si acolo ceva lasat de la fostul proprietar ) Asa cum v-am spus schimbarea contractului pentru curent pe numele dvs nu se face pana nu se plateste la zi. Dupa ce adunati toate sumele restante puteti apela la un mediator ( e posibil ca noua lege sa va oblige sa apelati la un mediator inainte de a ajunge in instanta ). Daca nu va intelegi la mediator ajungeti in instanta unde veti cere plata restantelor plus cheltuielile de judecata. Aveti toate sansele de castig si chiar daca nici dupa ce castigati procesul nu vrea sa va achite puteti oricand sa ii faceti proprire din salariu sau pensie. Incercati sa vb cu fostul proprietar si comunicatii clar si calm intentiile dvs, eventual sa mearga cu dvs la ENEL sa isi plateasca datoria.
Sa stapaniti casa sanatosi si nu lasati acest incident sa va strice fericirea de a fi proaspeti proprietari.
Cotele lunii decembrie revin fostului proprietar.
Administratorul trebuia sa-i pastreze fondul de rulment in contul intretinerii pe aceasta luna, iar dupa ce facea calculul si afisa listele se putea face compensatia si sa i se inapoieze doar diferenta din acest fond de rulment.
Exista si riscul ca aceasta cota sa fi fost mai mare decat cuantumul fondului de rulment, dar, oricum suma ar fi fost mai mica si poate ca n-ar fi intrat in discutie.
Deci nu platiti acea suma deloc si niciodata. Administratorul o va pastra in restanta si o va penaliza, dar o va face pe pielea lui.
Preventiv, faceti-i o reclamatie si la primarie, la serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari.
De asemenea faceti o sesizare, careia sa i se dea un numar de inregistrare in registrul asociatiei, catre presedintele asociatiei. O faceti in dublu exemplar, al doilea sa ramana la dv., care va dovedi ca ati sesizat la timp aspectul. Asta pentru cazul ca situatia asta se va perpetua si se va ajunge poate pana in instanta.
Va raspund din proprie experienta.
M-am trezit cu datorii ce nu sunt ale mele.
Asa cum reiese din sugestiile de mai sus am facut o contestatie la Asociatie (cu nr de inregistrare). Am primit raspuns nevaforabil. Am mai facut o solicitare ca in ciuda greselii pe care administratorul a facut-o sa mi se calculeze doar suma de plata de cand am devenit proprietar conform legii. La aceasta solicitare am primit un raspuns total penibil .. lipsita de orice justificare legala .. doar ca eu trebuia sa fiu "vigilent" .. si chestii subiective.
In acel moment am trimis pe adresa Asociatiei mandat postal in care am specificat ca suma e pt plata doar a perioadei de cand am devenit proprietar. Cum era de asteptat nu s-au atins de bani pt ca administratorul tb sa incaseze intai restanta.
Cu aceste raspunsuri la contestatii si dovada ca am incercat sa platesc ce am consumat n-am mai platit NIMIC.
Am fost dat in judecata pt neplata si .. cum e logic si legal .. judecatorul va stabili ca eu am de plata doar suma de cand sunt proprietar. Nu exista niciun temei legal sa mi se impute acele restante ..si , culmea,in plangerea facuta de administrator s-a facut referire la art din legea 230 favorabile mie:)
Dupa finalizarea procesului voi cere ca sumele restante, cheltuielile de judecata si mediator sa fie imputate din salariul administratorului.
Logic o fi..Legal mi-e teama ca nu exista vreo precizare in acest sens.ca urmare ramane doar ce s especifica in contractul d evanzare-cumparare. Cititi cu atentie contractul de vanzare -cumparare incheiat la notariat. Cu siguranta la un moment dat scrie ceva de genul ca preluati imobilul cu active si pasive etc...Cum a mai precizat cineva administratorul a 'gresit' ca a inapoiat fondul de rulment vanzatorului . Din pacate legea nu sanctioneaza astfel de 'greseli'.