avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional contractului de munca

Actul aditional se semneaza in 2 exemplare pentru ambele parti.Care sunt aceste parti?ITM si angajator sau angajator si angajat,angajatului i se doar o copie xerox?este normal asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:38, 22 Aprilie 2009
Să separăm puţin practica după ureche de la ITM de ceea ce prevede legea şi ceea ce e corect din punct de vedere juridic.

Părţi în contractul de muncă sunt doar două: angajatorul şi salariatul (v. articolul 10 din Codul muncii). ITM este un terţ faţă de acest contract. E astfel firesc şi legal ca acest contract să se încheie în atâtea exemplare câte părţi sunt (v. articolul 1179 din Codul civil şi articolul 71 (4) din CCMUNN). Actele adiţionale la contractul de muncă sunt "extensii" ale acordului de voinţă manifestat prin contractul iniţial şi trebuie să respecte aceeaşi formalitate a dublului exemplar.

Legea 130/1999 cere (1) înregistrarea la ITM a contractelor în termen de 20 de zile de la încheiere (articolul 1) şi (2) depunerea la ITM a actelor privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora (articolul 2 (2)). Nicăieri nu există obligaţia expresă sau implicită de producere a unei copii separate pentru ITM. Cu toate acestea, "practica" a creat cutuma celor trei exemplare şi, adesea, a depunerii unui exemplar original la ITM, salariatul primind o copie - nu este o tragedie, dar rămâne totuşi ceva bizar. Copia pentru ITM ar trebui efectuată chiar de funcţionarii de acolo dacă tot ţin neapărat, legea cerând angajatorului numai înregistrarea şi depunerea actelor (cele două exemplare originale ce urmează a fi returnate părţilor).

Am uitat să adaug un amănunt important: "teoria" pe care am expus-o, în cel mai bun caz îi va amuza pe cei de la ITM, iar în cel mai rău, îi va irita. Până la urmă tot ceea ce "ştiu" vor face...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
klewos, utilizator
a_k a scris:

Am uitat să adaug un amănunt important: "teoria" pe care am expus-o, în cel mai bun caz îi va amuza pe cei de la ITM, iar în cel mai rău, îi va irita. Până la urmă tot ceea ce "ştiu" vor face...

Aveti perfecta dreptate!
Sigur ii va amuza si ii va si irita.
ITM nu accepta copii dupa CIM si acte aditionale la acesta (de aceea eu fac un exemplar in plus).
Continutul CIM, publicat si in M.O., spune la N. Dispozitii finale: "Prezentul contract individual de munca s-a incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie incetare conf. art. 79 ContSters47405 ContSters47405 Decizia de incetare a contractului de munca conform art. 79 ( demisie ) se comunica angajatului? (vezi toată discuția)
Act aditional la cim nastasia_2004 nastasia_2004 Sotul meu a semnat anul trecut un Act Aditional la CIM in care se stipula ca nu mai beneficiaza de prima de vacanta. Saptamana trecuta a cerut exemplarul lui ... (vezi toată discuția)
Formulare itm soficu cristina soficu cristina Solicit, colegilor de forum si mai ales, consultantilor in personal, sa-mi precizeze o [b]baza legala [/b]de unde reiese numarul de exemplare (doua,trei) pe ... (vezi toată discuția)