avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Intrare pe rod si mijloc fix la vita de vie
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Intrare pe rod si mijloc fix la vita de vie

Buna ziua,
Va rog daca imi spuneti din ce an e considerat mijloc fix vita de vie.
Am inteles ca doar din anul 3 cand intra pe rod dar nu am nici o baza legala.

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters277956 , utilizator 12:17, 20 Februarie 2014
cf art 9 din HG 909/1997(Norme de aplocare a legii 15/1994 privind amortizarea mijloacelor fixe):

Plantatiile tinere, precum si plantatiile de protectie, care sunt incadrate in grupa 5 de mijloace fixe "Animale si plantatii", subgrupa "Plantatii", sunt scutite de calculul amortizarii si de introducerea acesteia in cheltuielile de exploatare, astfel:
- pana la trecerea pe rod, pentru plantatiile tinere;
- primii 5 ani, pentru plantatiile de protectie.
Duratele normale de utilizare a plantatiilor tinere si a plantatiilor de protectie cuprind si duratele de scutire pentru care amortizarea aferenta nu se include in cheltuielile de exploatare. In acest caz, cota medie anuala de amortizare se determina in functie de durata normala de utilizare redusa, cu perioada de scutire, in ani, pentru care nu se calculeaza amortizare.

cf HG 2139/2004 (Catalogul privind clasif. si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe):
Cod clasif Durata normala de functionare
2.4.2.6. Plantatii de vita de vie: -
2.4.2.6.1. - vii altoite (nobile) si portaltoi vie 16 – 24
2.4.2.6.2. - vii indigene, vii hibride, producatori directi 12 – 18

De asemenea sa aveti in vedere si Legea 57/2006 a viei si vinului si Norma metodologica de aplicare a legii viei si vinului care prevede:

A. Infiintarea plantatiilor viticole
Art. 10. - (1) Infiintarea plantatiilor de vita-de-vie se face in areale viticole delimitate, numai cu soiuri/clone prevazute in lista de soiuri si clone de struguri de vin mentionata la art. 9.
(2) Pentru masura de reconversie/restructurare vor fi admise numai soiurile si clonele aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
(3) Exceptie fac plantatiile infiintate pentru consumul familial, in scop ornamental, experimental si/sau de cercetare stiintifica.
(4) Actualizarea listei de soiuri si clone de struguri pentru vin se face prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
Art. 11. - (1) Normele privind infiintarea plantatiilor viticole se realizeaza numai pe baza unui drept de plantare noua, de replantare sau de plantare pe o rezerva, sunt evidentiate in R.P.V. si sunt prevazute la art. 85h, 85i, 85j si 85k din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007, modificat prin Regulamentul (CE) nr. 491/2009.
(2) Normele de instituire si gestionare a drepturilor prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
(3) Procedura de acordare a dreptului de plantare noua ori de plantare pe o rezerva se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
Art. 12. - Pana la 31 decembrie 2015 se interzice plantarea de vita-de-vie cu soiurile de struguri pentru vin, cu exceptia plantarilor in baza:
a) unui drept de plantare noua;
b) unui drept de replantare;
c) unui drept de plantare acordat pe o rezerva.

In ceea ce priveste termenul referitor la intrarea pe rod va poate lamuri un inginer agronom,cred ca difera si in functie de soi,clima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri europene nerambursabile pomi fructiferi lulu27 lulu27 Buna ziua , in prezent detin o proprietate la tara( casa plus teren ) unde am vreo 60 de pomi fructiferi (ciresi , gutui, caisi , peri , visini, pruni ) ... (vezi toată discuția)
Registrul viticol adriana mihaela adriana mihaela Buna ! Stau de 20 de ani cu familia in SUA si anul trecut am mostenit o suprafata de vie care nu a fost inregistrata in registrul viticol. Ce formalitati ... (vezi toată discuția)
Stabilirea pretului okun88 okun88 Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, si anume Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor pot sa stabileasca pretul semintelor unui ... (vezi toată discuția)