avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa parinti

Eu sunt la pensie de boala. Am rate la 2 banci pe care nu le-am mai putut plati.
Tatal meu a murit. Mama vrea sa imi treaca partea ei din apartament mie cu clauza de intretinere. Cum sa imi treaca partea de apartament legal ( in ce fel) pentru ca banca sa nu imi ia apartamentul, sa nu ma poata ataca ? Este vreo modalitate?
Creditorul sau creditorii nu se vor limita doar la poprire pe pensie care e oricum f mica( se infiinteaza poprire pe jumatate daca aveti doi creditori din ce depaseste jumatate din salariul minim net pe economie, ci pot cere si executarea silita a imobilului si vor si obtine.
V-am intrebat de frati ca daca erati singur ati fi mostenit oricum partea mamei, nu era nevoie sa v-o dea de acum ca sa v-o ia banca.
Bunurile care nu se pot executa cf legii sunt cele de stricta necesitate- frigider, aragaz, alimentele din camara, lemnele din magazie daca e iarna.. in rest, casa se poate executa.
Asa ca nu e deloc o idee buna ca mama va vanda/ doneze/ da in schimbul intretinerii cota ei de casa.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Renuntati la mostenirea din partea tatalui in favoarea surorii, asta in cazul in care nu ati facut succesiunea si procedati asemanator atunci cand va fi cazul dupa decesul mamei. Astfel banca nu se va putea atinge de nicio proprietate care v-ar apartine putand pune proprire doar pe venitul din pensie.
Cu sora incheiati un contract de comodat prin care va acordul dreptul de a locui in continuare in locuinta respectiva pe termen nelimitat cu obligatia de a achita cheltuielile de intretinere, utilitati, impozit, adica ca si cum ar fi locuinta dvs.. Contractul de comodat nu trebuie inregistrat la fisc.
Dupa ce veti reusi sa va achitati de datoria la banca, daca veti reusi vreodata, sora sa va doneze partea la care aveati dreptul din locuinta din partea parintilor.
Cand veti renunta la mostenire in favoarea sorei, mostenirea va fi considerata bun propriu al sorei chiar daca este casatorita astfel ca va putea sa va faca donatia fara sa fie necesar acordul sotului.
Ce rost are sa va doneze cu clauza de intretinere? Inseamna ca are suspiciuni cu privire la faptul ca nu veti avea grija de ea la batranete.
Complicati lucrurile, problema dvs. este banca care va poate executa orice aveti in proprietate.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
cyan, moderator
Noi nu stim ce stiti dv. si ce nu stiti, nu avem puteri supranaturale, asa incat va spunem cam ce ar trebui sa cunoasteti. Unele veti descoperi ca va sunt familiare, alte lucruri sunt noi, dv. alegeti ce doriti din cele scrise.

Daca renuntati la mostenire, depinde de banca, aceasta, daca e hotarata, poate sa actioneze in judecata pentru anularea certificatului de mostenitor.
Indiferent de varianta pe care o alegeti, daca banca descopera ca ati incheiat un act special pentru a va saraci patrimoniul si a o frauda, aceasta poate actiona in instanta pentru anularea lui.
Si banca poate fi data in judecata pentru comisioane abuzive, de ce trebuie sa castige intotdeauna banca?? Poate sa motiveze ca nu este interesat de mostenire, nu ca ar intentiona sa nu isi achite datoriile la banca.
Si asta inseamna ca nu isi micsoreaza patrimoniul, ca nu va beneficia deloc de imobil, ca nu-l va folosi, ca nu va sta acolo etc.?
Atunci ok.
Mie mi se parea ca omul vrea sa lase banca cu ochii in soare si sa beneficieze de bun, scuze.

Nu e vorba ca e banca sau scaun, vorba e ca e creditor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire dupa dezbaterea succesiunii cristibelciu cristibelciu Hristos a inviat ! Avem urmatoarea speta: tatal decedat in 2005,ramas un apartament, mama si 2 copii. Se dezbate mostenirea pentru toti 3 imediat dupa deces. ... (vezi toată discuția)
Ipoteca pe casa elena1900 elena1900 Buna seara, in 2012 sotul meu impreuna cu fratele lui au girat pentru un imprumut la banca cu casa lor.La aceea data erau amandoi proprietari(fratele avand ... (vezi toată discuția)