avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Plata daune autoturism avariat
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Plata daune autoturism avariat

am dreptate intr-un incident cu un alt autoturism si reparatia depaseste valoarea lui la momentul incidentului.Daca vand autoturismul asa cum e fara sa-l repar inainte de a primi despagubiri este posibil ca sa nu mai primesc depagubiri de 75% de la asigurare?
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 09:59, 23 Februarie 2014
nu trebuie vandut autoturismul. va trebui sa deschideti dosar de dauna ori la firma de casco (daca aveti) ori la firma de rca a celui vinovat de accident. inspectorul de daune va evalua starea autoturismului si daca se incadreaza va va da dauna totala. iar firma va ridica masina ca si epava. in pv -ul de stabilire a daunei va stabili si valoarea epavei. va vor intreba daca doriti sa o pastrati va trebui sa va reduca din despagubire valoarea epavei. daca nu o pastrati ei va vor da banii pe dauna totala si atat.
Despagubirea se cuvine proprietarului (titular asigurare RCA).Cum sa primiti o despagubire pentru un bun instrainat?
Faptul ca stiti care este situatia (val.reala/val.deviz), dovedeste ca ati primit deja oferta de despagubire dauna totala, care presupune 75% val. reala + epava.Asiguratorul nu mai retine epavele(nu are spatii de depozitare si nici obiect de activitate pentru comercializare), cel mult va poate oferi posibilitatea sa o valorificati prin licitatie online, unor firme de dezmembrari, cu care are contract.
Abia dupa primirea despagubirii puteti sa reintrati in posesia documentelor epavei si sa dispuneti de epava cum doriti. Nu vad niciun motiv sa va grabiti la vanzare :-/
Autoturismul avariat il puteti vinde doar dupa ce s-a solutionat dosarul de dauna, iar epava v-a fost incredintata.
Daca dosarul de dauna este deschis, constatarile facute si mai este stabilit deja oficial ca este vorba de o dauna totala, puteti instraina epava. Anuntati in prealabil si inspectorul de dauna, dar sigur veti primi si de la el un raspuns afirmativ.
CiprianDinu a scris:

Daca dosarul de dauna este deschis, constatarile facute si mai este stabilit deja oficial ca este vorba de o dauna totala, puteti instraina epava. Anuntati in prealabil si inspectorul de dauna, dar sigur veti primi si de la el un raspuns afirmativ.

Dauna totala inseamna si plata integrala a valorii reale, in cazul reparatiei autovehiculului de catre pagubit.In concluzie, pana nu se accepta/semneaza actele de despagubire si se incaseaza cei 75% din valoarea reala, dosarul nu se considera inchis, oricare dintre parti putand invoca acest fapt.Si asta pentru ca pentru finalizarea dosarului, inspectorul va întocmi fisă de propunere pentru plată. Dosarul va fi aprobat juridic, contabil, aprobare supervisor, trimitere catre departament financiar și plată.Practica a demonstrat (tot mai frecvent) ca oricand pot aparea surprize;)
Cel mult, pentru oportunitate, se poate face o promisiune de vanzare a epavei.

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)
Asigurare casco si rca presidio presidio Este legal ca firma de leasing sa factureze casco si rca cu tva catre utilizator persoana juridica? Va rog sa ma informati daca exista baza legala. MULTUMESC (vezi toată discuția)
Procent despagubiri rca? crina26 crina26 pentru un opel din 2000, 1600 cmc si 270.000 km la bord, care este procentul maxim pe care il poate oferi un asigurator (Omiasig). vinovatul este alt sofer ... (vezi toată discuția)