avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... spor 10% radiatii electromagnetice (antena)
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

spor 10% radiatii electromagnetice (antena)

In baza legii 188 privind statutul functionarilor publici si a determinarilor efectuate s-a stabilit acordarea sporului de 10% functionarilor publici=spor antena.
De doua luni acest spor nu s-a acordat, desi nu exista nici o prevedere legislativa care sa suspende sau sa interzica acest fapt. Pur si simplu nu exista prevedere bugetara. Cred ca era firesc sa fim anuntati oficial de acest lucru.
Cum se pot recupera aceste sume? doar in instanta? individual sau in grup
Mentionez ca sunt functionar public de executie si beneficiez doar de sporul de vechime.
Cel mai recent răspuns: un profesionist , utilizator 23:18, 15 Iulie 2009
ART. 16 din Ordonanta 6/2007
(1) Sporul pentru conditii vatamatoare, de pana la 10% din salariul de baza, se acorda functionarilor publici care isi desfasoara activitatea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice in care functioneaza instalatii care genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa sau statii de bruiaj.
(2) Categoriile de functionari publici, cuantumul sporului prevazut la alin. (1) si conditiile de acordare se stabilesc, in limitele prevazute de lege, prin actul administrativ al ordonatorului principal de credite, cu incadrarea in cheltuielile de personal prevazute in bugetul aprobat.
(3) Locurile de munca pentru care se acorda sporul prevazut la alin. (1) vor fi stabilite pe baza buletinelor de determinare emise de catre autoritatile abilitate in acest sens
Pot fi motive de neincadrare in chelt. de personal sau buletine nefavorabile de determinare a campurilor electromagnetice.
Dupa cum am mentionat anterior exista determinari in baza carora s-a acordat acest spor timp de 3 luni, apoi s-a sistat, deci cum procedam? doar in instanta?
in mare parte depinde de dispozitia ordonatorului de credite, acest spor se poate acorda de pana la 10%, deci poate fi si mai mic, daca sunt bani in buget....
Raspunsul trebuie cautat la unitate in primul rand , sistarea tot prin dispozitie se face altfel nu exista nici un act care sa anuleze pe cel initial de acordare. Trebuie sa existe o explicatie , un act care sta la baza incetarii acordarii.
In unitatile bugetare, in ultimele luni, a fost o criza acuta de fonduri, intrucat bugetele proprii au putut fi adoptate doar dupa adoptarea bugetului de stat (cam pe la inceputul lui aprilie)... Este posibil sa fi fost doar o situatie temporara, cauzata de lipsa posibilitatilor bugetare. Oricum, incetarea platii acestui spor (chiar si temporar) trebuia facuta doar in baza unei dispozitii a ordonatorului principal de credite. Asa cum a precizat si colega mai sus, citand din textul OG 6/2007 modificata si completata, acordarea acestui spor se face cu incadrarea in cheltuielile de personal prevazute in buget - daca nu mai sunt fonduri, nu se mai plateste nici sporul.
SPORUL DE ANTENA ESTE ACORDAT ILEGAL IN MAJORITATEA CAZURILOR !
Exista o explicatie ! Pana acum sporurile au fost acordate in baza buletinelor emise de SNR dar exista o hiba : buletinele emise de SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) sunt perfect legale dar ele comunica niste valori depasite ale nivelurilor valorilor de declansare a actiunilor si atat - fara a le interpreta conform H.G. 1136/2006 .
In general se face o mare confuzie cu " depasirea valorilor de declansare a actiunilor" - cand conform art.8 din H.G. 1136/2006 se evalueaza daca sunt depasite valorile limita de expunere ( se recomanda studii dozimetrice).
Daca in urma studiului de dozimetrie numerica se constata depasiri ale valorilor limita de expunere se impune aplicarea art.16 din H.G.1136/2006 lit.a-g ( masuri de SSM - adica masuri de "protectia muncii") si nicidecum nu se acorda nici un spor.
In concluzie cine a acordat "sporul de antena" fara a efectua un studiu dozimetric - in care sa scrie negru pe alb ca s-au depasit valorile limita de expunere ( care sunt mai mari de 1000 de ori decat valorile de declansare a actiunii ) a incalcat legea si nu are acoperire legala .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare spor antena Mihai M Mihai M Buna ziua! In ce conditii se acorda sporul de antena la angajatii unei universitati de stat? Pe una dintre cladirile universitatii sunt amplasate 6 antene ... (vezi toată discuția)
Spor vatamatoare in anul 2017 andi2017 andi2017 Fara REgulament se poate majora sporul pt. conditii vatamaotare daca avem buletin de analiza de la DSP:)) (vezi toată discuția)
Lucru in camp de radiatii ionizante si electromagnetice panzarumitica panzarumitica pentru lucru in camp de radiatii ionizante plus pericol de contaminare radioactiva, externa si interna, plus radiatii electromagnetice determinate de statii ... (vezi toată discuția)