avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salarii restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salarii restante

Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in somaj de angajator acesta intrand in insolventa. Problema este ca are de recuperat de la acesta salarii restante pe mai multe luni plus banii pe concediul neefectuat in total vro 9000 lei. Intrebarea este poate sa actioneze angajatorul in instanta pentru recuperarea drepturilor financiare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:39, 24 Februarie 2014
De la Registrul Comertului in a carui raza isi are sediul social angajatorul.
multumesc de info....o intrebare totusi as avea se poate actionarea in judecata administratorul acestei firme pentru recuperarea banilor in cazul in care firma nu are bunuri care pot fi valorificate?...intreb deoarece din cate stiu inainte sa bage firma in insolventa a trecut toate activele acesteia (masini, portofoliu de clenti cu contracte lunare cu sume mari de bani, etc) pe firma unei rude a patronului...administratorul este totodata si patronul acestei firme. Si o alta intrebare este cum se poate adresa fondului de garantare a platilor salariale, deoarece mai mult ca sigur ca administratorul judiciar nu a avut ce sa valorifice pentru plata creditorilor (creditori care sunt defapt doar salariatii care nu si-au incasat salariul cu lunile).
1. Din fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărîri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

Suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat.

Cererile menţionate vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.

2. Stabilirea cuantumului creantelor salariale cuvenite salariatilor si efectuarea platii acestora se realizeaza de catre agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru societatile impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare:
- la cererea scrisa a administratorului sau lichidatorului angajatorului in stare de insolventa;
- la cererea salariatilor angajatorului aflat in stare de insolventa sau a organizatiilor legal constituite ce reprezinta interesele acestora.

3. Gestionarea Fondului de garantare se face de Agenţia Naţionala pentru Ocuparea Forţei de Munca, prin agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene (denumite in continuare agenţii teritoriale).

4. Legea spune că datoriile societăţii pot fi suportate de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere, precum și de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa credala andao andao Buna Angajatorul meu este in insolventa. Eu ma aflu in concediu de ingrijire copil, deci am contractul suspendat.Inainte de a intra in concediu nu mi-am ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit dani dani dani dani buna ziua , as dori un sfat va rog ! firma unde lucrez a incetat activitatea si ne-a trimis acasa fara sa ne plateasca de 2 luni salariile si fara alte ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu nixnix nixnix buna seara am o intrebare privind un salariu restant ,mentionez ca pana la data de 27 decembrie am fost angajata la o firma care acum a intrat in procedura ... (vezi toată discuția)