avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil - bun propriu sau bun comun?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil - bun propriu sau bun comun?

Este vorba despre o casa construita de catre el si ea impreuna, insa cu doi ani inainte ca acestia sa se fi casatorit. Autorizatia de constructie este pe numele lui, insa nu exista un proces verbal de finalizare a lucrarilor si, deci, nu se plateste impozit pe casa.

La Primarie, in registre, figureaza ca se plateste impozit pe o casa construita in 1995 de 168 mp.

Casa in discutie a fost construita in 1998, are 340 mp.

Iar autorizatia de constructie este dta pentru un imobil de 137 mp.

Ma aflu intr-un partaj pe calea contestatiei la executare. Credeti ca pot convinge instanta ca acea casa este bun comun al sotilor? Daca mi-ati putea da niste idei m-ati face extrem de fericit.

Multumesc tuturor.
Cel mai recent răspuns: corbu_ciprian , utilizator 22:17, 25 Februarie 2014
gerberga a scris:

Imobilul nu este si nu va fi bun comun, ci eventual un imobil detinut in coproprietate de catre cei 2 soti.




Ce anume da sotiei calitatea de COproprietar in conditiile in care sotul sustine ca e bun propriu al lui?

Terenul pe care e construita casa este al lui. Insa nu stiu daca intabularea pe numele sotilor garanteaza 100% ca imobilul va fi bun omun, fiindca inscrierea la OCPI nu e constitutiva de drepturi. Lucrul acesta il pot face, ca si creditor, prin intermediul executorului, insa rezultatul va fi acelasi.

Necesitatea intocmirii pv-ului de finalizare a lucrarilor ma face sa deduc ca autorizatia de constructie nu reprezinta singura actul de nastere al casei. De unde stim ca imobilul nu a fost finalizat dupa casatorie, chiar daca autorizatia nu a fost prelungita?

In privinta persoanelor (facand abstractie de drepturile in materie succesorala), nu la certificatul de nastere incepi sa primesti alocatie, sa fii luat in calcul ca si persoana in stabilirea, spre exemplu, a veniturilor per membru de familie, etc...

Ce am scris mai sus era un avantaj pentru sotie doar daca faceau ce am scris in termen legal, daca terenul era al sotului autorizatia de construire e normal ca s-a dat doar pe numele sotului ,sotia neavand nici un drept(la divort) pe bunurile proprii ale sotului, totusi daca a avut servici si a contribuit cu bani la constructia casei in timpul casatoriei , are un drept de creanta asupra imobilului casa.Dar trebuie sa dovedeasca.Oricat de costisitor ar fi un avocat, eu nu vad ca sotia s-ar alege cu ceva de la acea casa ,fara sa fie reprezentata in instanta de un avocat!
De acord cu pusa2mini, trebuie dovedita contributia.
In primul rand, problema dv. este ca nu exista, legal, o constructie; fara PV de receptie, construtia nu exista. In locul dv. procedam altfel, cu adrese la ISC pentru constructie fara autorizatie, ii fortati sa-si faca actele si-apoi... drumul mai lin.
Tine ce spuneati dv., insa in lipsa unui proces verbal de receptie... nu are ce sa tina!

Depinde si cum ati formulat si ce ati formulat, ce ati solicitat instantei... Cum doriti dv. sa dovediti contributia sotiei?
Pai daca ma apucam eu prin executor sa le intabuley casa pe numele amanduror, oare nu ma trezeam cu actiune de rectificare?

Eu, ca si creditor al sotiei, am invocat existenta prezumtiei de comunitate. El probabil va veni cu 2 martori prin care va suplini lipsa pv-ului de receptie la finalizarea lurarilor. Altceva nici nu aveam ce face.

Foarte interesat sunt de soarta pozitiei procesuale a sotiei intimate, care prin reconventionala va solicita constatarea unui drept de creanta fata de sot.

Am o nelamurire aici: cum cuantifica sotia creanta reprezentand contributia in gospodarie? Trebuie sa precizez ca bunurile imobile sunt bunuri proprii ale sotului. S-a stabilit in practica vreun procent? Procentul la ce se raporteaza?

Calde multumiri pentru truda celor care mi-au raspuns pana acum si o vor face, sper, in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare casa camelia_b camelia_b Buna, Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)
Numele ambilor soti pe autorizatia de constructie ap_florin ap_florin Buna ziua.Vin cu o intrebare l-a dumneavoastra,am luat un teren in concesiune pe numele meu si vreau impreuna cu sotia sa ne construim o casa.Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Superficie - posibilitate sau nu SANTIER SANTIER Buna seara! Pe scurt: Eu si sotia am edificat o c-tie pe terenul tatalui ei (socrului meu) cu AC (autorizatie de construire). Sotia mai are 3 ... (vezi toată discuția)