avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Semnatura sau nu - pe PV /Mediere ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Semnatura sau nu - pe PV /Mediere ?

Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca.
Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start medierea.
Salariatul a refuzat intrarea in mediere, pt. ca a refuzat sa plateasca 1/2 din onorariu /mediator.
Mediatorul a scris acest lucru in Pv de mediere.

De aceea, angajatul a refuzat si nu a semnat Pv-ul de mediere.

Ce consecinte poate avea acest fapt ?
Semnatura angajatului este obligatorie pe acel PV ?
Ce va zice instanta de lipsa semnaturii angajatului ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 23:11, 5 Martie 2014
legalservnet a scris:

daca a eliberat un certificat de mediere sau de esuare a medierii, mediatorul a incalcat legea, pentru ca nu exista un contract de mediere valabil incheiat!


Nu exista niciun document care sa aiba aceste denumiri. Probabil ca va referiti la "acord de mediere", respectiv "proces-verbal de inchidere mediere (prin esec sau nu...)".


4. cred ca sunteti de acord cu mine ca este o prostie sa impui mediatorilor sa presteze servicii gratuite, in conditiile in care, marea lor majoritate obtin venituri doar din activitatea de mediere; consiliul de mediere a gasit o solutie (nelegala dupa parerea mea) de a permite mediatorilor sa incheie un contract de premediiere, pentru a incasa contravaloarea serviciilor de redactare si transmitere a convocarii la mediere; oricum ar fi, 150 de lei pentru acest serviciu este exagerat de mult - majoritatea cer acest tarif; o notificare prin executor costa mai putin;



Am mai multe observatii la cele spus de dumenavoastra:

1. Avansati niste sume care nu au neaparat acoperire, cunosc multi mediatori care percep costuri mai mici de atat. Ce-i drept, e greu sa profesezi si sa traiesti dintr-o meserie atat de blamata de multa lume. Majoritatea mediatorilor se multumesc, momentan, cu satisfactia personala si profesionala de a face o meserie frumoasa, in care cred si pe care spera sa o transforme si intr-o sursa sigura si stabila de venit, la un moment dat.

2. Contractul de premediere exista ca si document firesc in practica mediatorilor inainte de a fi consfintita prin lege obligativitatea informarii, ca procedura prealabila in cazul litigiilor prevazute de art. 60 indice 1 din legea 192/2006. Nu e o "gaselnita".

3. Ceea ce face mediatorul depaseste sfera redactarii si transmiterii invitatiei. El poate si chiar face orice alte demersuri permise de lege pentru a spori sansele de participare la informare a ambelor parti. Cum spunea si colega mea, @luananistea, nu trebuie confundat mediatorul cu o dactilografa. Si nici comparatia cu executorul nu este cea mai potrivita.

4. Mediatorul poate refuza informarea gratuita, daca nu isi permite sa o faca. Orice sedinta de acest tip are costuri, pe care nu poti sa le suporti permanent din buzunar. Ganditi-va la spatiu (birou), cu toate costurile lui de functionare, la consumabilele implicate, la arhivarea documentelor (obligatorie), precum si la timpul mediatorului si la costurile lui profesionale (taxe anuale, cursuri de formare continua, etc.).

Va rog sa apreciati cele spuse de mine ca pe niste simple lamuriri, pe care le consider normale din partea cuiva care practica cu drag profesia de mediator pentru cineva care inca nu o cunoaste foarte bine. :bow:


Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
mediator_comeaga, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Corect. Angajatorul nu are de ce sa-si faca probleme! Cu documentul emis de mediator poate depune actiunea in instanta.Daca angajatul a refuzat sansa medierii, va suporta cheltuielile ocazionate de instanta.
Conform Art. 45 din Legea 192/2006 Contractul de mediere Procedura de mediere:
Contractul de mediere trebuie să cuprindă, sub sancţiunea anulării, următoarele clauze:
f) obligaţia părţilor aflate în conflict de a achita onorariul cuvenit mediatorului şi cheltuielile efectuate de acesta pe parcursul medierii în interesul părţilor, precum şi modalităţile de avansare şi de plată a acestor sume, inclusiv în caz de renunţare la mediere sau de eşuare a procedurii, precum şi proporţia care va fi suportată de către părţi, ţinându-se cont, dacă este cazul, de situaţia lor socială. Dacă nu s-a convenit altfel, aceste sume vor fi suportate de către părţi în mod egal;

Asadar, ambele parti vor suporta cheltuielile facute cu medierea.
Problema e ca angajatul a refuzat sa semneze:
- Certificatul de informare privind medierea.

De aceea, in acest Certificat mediatorul a scris ca:
- medierea conflictului nu a putut avea loc datorita faptului ca partile nu s-au inteles asupra platii onorariului de mediator si de aceea Contractul de mediator nu a putut fi incheiat.

Cu toate acestea, daca mediatorul a eliberat:
- Contractul de premediere + Contractul de mediator,
este corect daca angajatorul a platit onorariul de mediator de 1 mil. lei ?

Alte discuții în legătură

Cand se plateste onorariu mediator ? oanaportar oanaportar - litigiu de munca - angajatorul a contactat un mediator pt. doreste sa stinga un litigiu cu un angajat propriu - urmeaza sa se faca la mediator o Cerere ... (vezi toată discuția)
Modalitati achitare onorariu mediator irumes irumes In cazul solicitarii unei medieri cine plateste onorariul mediatorului, solicitantul sau partea cealalta implicata in conflict....sau se plateste ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)