Va redau mai jos un articol absolut realist din ziarul local Brasovul tau - editia de vineri, 04.09.2009:
Megasifonare de bani!
Matematic. Izolarea blocurilor, este de patru ori mai ieftină pe cont propriu.
Pentru cei care aleg să-şi reabiliteze locuinţele cu ajutorul costurile pentru un astfel de proiect ajung la peste 8.000 de lei pentru un apartament. În regim propriu însă costurile pentru acelaşi tip de lucrare nu depăşesc 2.000 de lei. Unde se duc banii plătiţi de bugetul local şi de guvern? În facturile firmelor care au câştigat contractele cu primăria Braşov.
150 de cereri aprobate. La Primăria Braşov, au fost înregistrate deja de la demararea proiectul aproximativ 300 de cereri. Dintre acestea doar 150 au fost aprobate. În prezent, în oraş se lucrează la reabilitarea termică a numai patru blocuri, restul fiind doar în faza de proiect. Cele patru clădiri se află în cartierul Astra, iar pentru realizarea proiectului au fost contractate trei firme.
Locatarii plătesc doar 20%. „Potrivit legii locatarul trebuie sa achite 20% din valoarea totala a proiectului, primăria 30%, iar statul 50%”, a declarat Sorin Toarcea purtătorul de cuvânt al primăriei Braşov. Lucrările de reabilitarea termică realizate în colaborare cu primăria prevăd izolarea termică a faţadei, repararea acoperişului, dar şi schimbarea tâmplăriei apartamentelor cu geam termopan. Costurile pentru realizarea acestor lucrări sunt însă foarte mari.
Mai scump ca în reclamă. Primăria face asigurări că cei 20 la sută pe care trebuie să-i achite locatarii se ridică la aproximativ 400 de euro. Realitatea este însă alta. Locatarii dintr-un bloc care a încheiat contract cu primăria au achitat până în prezent 500 de euro. Aceştia susţin că suma totală ar putea creşte la aproximativ 800 de euro (aproximativ 3200 de lei), şi asta doar pentru izolarea unui singur apartament. ,,Noi până acum am plătit 500 de euro, dar din câte am înţeles şi din şedinţele cu asociaţia de locatari dar şi cu firma care realizează lucrările, costurile pentru un apartament ajung undeva la 800 de euro. Deci nici vorba de 400 euro asa cum spuneau autoritatile”, a declarat, pentru Braşovul Tău, unul dintre locatarii care a ales să-şi izoleze apartamentul în colaborare cu primăria.
Preţul real, 8000 de lei. Un calcul simplu arată că, în total în varianta cu ajutor de stat, costurile pentru izolarea unui singur apartament se ridică la aproximativ 8 mii de lei. Pentru fiecare bloc în parte la care se realizează lucrări de reabilitare termică primăria a contractat câte o firmă. ,, De exemplu pentru blocul S40 de la Spitalul Judeţean costurile la tot imobilul s-au ridicat la 2 miliarde 165 de milioane de lei vechi. Acum nu ştiu exact care este suma care se referă strict la un singur apartament”, a declarat Ion Bunghez, patronul unei firme de construcţii care are contract cu primăria Braşov. Această sumă împărţită la numărul de apartamente ar rezulta un cost de aproximativ 10.000 de lei pentru fiecare în parte. Din aceştia dacă scădem costurile pentru geamurile din termopan ajungem la aproape 8 mii de lei
Mai rentabil pe cont propriu. ,,Noi am facut pe cont propriu, că am înţeles că, dacă făceam cu primaria era foarte scump. Aşa am ajuns la un apartament cu doua camere să plătim 1700 de lei iar la unul cu trei camere aproape 2000”, a declarat administratorul unui bloc din cartierul Tractorul.
În regim propriu diferă şi termenul de executie, doar două săptămâni faţă de aproape patru luni aşa cum se întâmplă în cazul lucrărilor efectuate în colaborare cu primăria.
Puteti citi tot articolul pe:
[ link extern ] ;)