avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... program de reabilitare termica blocuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

program de reabilitare termica blocuri

ca prprietar este obligatoriu sa participi la programul de reabilitare termica
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 00:40, 29 Mai 2010
Va redau mai jos un articol absolut realist din ziarul local Brasovul tau - editia de vineri, 04.09.2009:
Megasifonare de bani!
Matematic. Izolarea blocurilor, este de patru ori mai ieftină pe cont propriu.
Pentru cei care aleg să-şi reabiliteze locuinţele cu ajutorul costurile pentru un astfel de proiect ajung la peste 8.000 de lei pentru un apartament. În regim propriu însă costurile pentru acelaşi tip de lucrare nu depăşesc 2.000 de lei. Unde se duc banii plătiţi de bugetul local şi de guvern? În facturile firmelor care au câştigat contractele cu primăria Braşov.

150 de cereri aprobate. La Primăria Braşov, au fost înregistrate deja de la demararea proiectul aproximativ 300 de cereri. Dintre acestea doar 150 au fost aprobate. În prezent, în oraş se lucrează la reabilitarea termică a numai patru blocuri, restul fiind doar în faza de proiect. Cele patru clădiri se află în cartierul Astra, iar pentru realizarea proiectului au fost contractate trei firme.

Locatarii plătesc doar 20%. „Potrivit legii locatarul trebuie sa achite 20% din valoarea totala a proiectului, primăria 30%, iar statul 50%”, a declarat Sorin Toarcea purtătorul de cuvânt al primăriei Braşov. Lucrările de reabilitarea termică realizate în colaborare cu primăria prevăd izolarea termică a faţadei, repararea acoperişului, dar şi schimbarea tâmplăriei apartamentelor cu geam termopan. Costurile pentru realizarea acestor lucrări sunt însă foarte mari.

Mai scump ca în reclamă. Primăria face asigurări că cei 20 la sută pe care trebuie să-i achite locatarii se ridică la aproximativ 400 de euro. Realitatea este însă alta. Locatarii dintr-un bloc care a încheiat contract cu primăria au achitat până în prezent 500 de euro. Aceştia susţin că suma totală ar putea creşte la aproximativ 800 de euro (aproximativ 3200 de lei), şi asta doar pentru izolarea unui singur apartament. ,,Noi până acum am plătit 500 de euro, dar din câte am înţeles şi din şedinţele cu asociaţia de locatari dar şi cu firma care realizează lucrările, costurile pentru un apartament ajung undeva la 800 de euro. Deci nici vorba de 400 euro asa cum spuneau autoritatile”, a declarat, pentru Braşovul Tău, unul dintre locatarii care a ales să-şi izoleze apartamentul în colaborare cu primăria.

Preţul real, 8000 de lei. Un calcul simplu arată că, în total în varianta cu ajutor de stat, costurile pentru izolarea unui singur apartament se ridică la aproximativ 8 mii de lei. Pentru fiecare bloc în parte la care se realizează lucrări de reabilitare termică primăria a contractat câte o firmă. ,, De exemplu pentru blocul S40 de la Spitalul Judeţean costurile la tot imobilul s-au ridicat la 2 miliarde 165 de milioane de lei vechi. Acum nu ştiu exact care este suma care se referă strict la un singur apartament”, a declarat Ion Bunghez, patronul unei firme de construcţii care are contract cu primăria Braşov. Această sumă împărţită la numărul de apartamente ar rezulta un cost de aproximativ 10.000 de lei pentru fiecare în parte. Din aceştia dacă scădem costurile pentru geamurile din termopan ajungem la aproape 8 mii de lei

Mai rentabil pe cont propriu. ,,Noi am facut pe cont propriu, că am înţeles că, dacă făceam cu primaria era foarte scump. Aşa am ajuns la un apartament cu doua camere să plătim 1700 de lei iar la unul cu trei camere aproape 2000”, a declarat administratorul unui bloc din cartierul Tractorul.
În regim propriu diferă şi termenul de executie, doar două săptămâni faţă de aproape patru luni aşa cum se întâmplă în cazul lucrărilor efectuate în colaborare cu primăria.

Puteti citi tot articolul pe:
[ link extern ] ;)
La noi in sector, primaria iti primeste dosarul pentru reabilitare numai daca au semnat toti proprietarii. Mie mi se pare de bun simt acest lucru deoarece este vorba de a achita o suma destul de mare (in conditiile actuale pentru unii aproape de neconceput) si intr-un timp destul de scurt.
In ideea pe care am scris-o mai sus, in cadrul asociatiei, AG nu poate hotari cu majoritate de voturi deoarece nu poate forta pe nimeni sa semneze.
Costurile pentru un apartament pot varia in functie de marimea unui apartament, dar aici ii dau dreptate lui @proprietaru, numai costurile cu termopanul pot ajunge sau depasi costurile pe care ni le flutura pe la nas autoritatile. Sau poate au de gand sa puna rame si geamuri de cea mai proasta calitate si nici in acest caz n-ar scadea cu mult costurile, iar scopul acestei lucrari ar fi compromis.
Acest proiect este prost croit dintru inceput deoarece implica prea mult banii si deci si decizia proprietarilor la inceputul lucrarii. Asa ceva nu se incepe intr-o perioada de criza sau, daca statul are bani de risipit, n-ar avea decat sa inceapa lucrarea pe banii lui si sa-si recupereze banii de la populatia de proprietari in ani de zile cu sume alipite de impozit, eventual trimestrial.
A implica asociatiile in acest proiect inseamna sa mai creezi o veriga de pierdere a energiilor si resurselor initiale. Conducerea asociatiilor, chiar daca ar fi un model de atitudine constructiva, tot nu poate evita refuzul multor proprietari de a avea incredere in acest proiect controversat si n-ar putea garanta ca toti proprietarii isi vor plati aceasta contributie substantiala. Una e sa se hotarasca in AG sa se repare terasa pe cont propriu cu un sistem propriu de achitare a lucrarii si alta e sa sa hotarasca in AG ceva venit dinafara pentru care nimeni nu are nicio garantie si nici nu o da ca proiectul va fi pus in practica de o maniera satisfacatoare.
Aceeasi este si opinia mea.
A obliga proprietarii de a participa la un program despre care nu vor sti de la inceput toate implicatiile, mi se pare lipsit de bun-simt. In opinia mea, este o sursa de imbogatire pentru unii din Primarii.
Eu mi-am izolat apartamentul anul trecut in regie proprie, si interior si exterior. Acum, vin cei din asociatie si spun ca ei vor sa participe la program si ca vor solicita Primariei sa amendeze cu 5000 lei proprietarii care si-au izolat anul trecut apartamentele in regie proprie. Cata nesimtire! Si daca ma amendeaza, ce castiga? La program pot participa numai asociatiile la care toti proprietarii sunt de acord cu reabilitarea termica in tandem cu statul. Noi, cei care ne-am izolat deja apartamentele nu vom fi de acord sa mai platim o data izolarea, eventual doar cota de participare la partile de uz comun.
Nimeni nu poate baga mana in buzunarul meu decat cu acordul meu si numai atunci cand stiu de la inceput toate datele problemei: cost total, ce avantaje intra in acest cost (termopane la intrare in bloc si pe casa scarii, termoizolatie fatada, planseu parter si acoperis etc.), care este garantia lucrarii, cu ce materiale se executa lucrarea, in cat timp etc. ;)
=D> Hai ca asta mi-a placut rau de tot!!!!! Cum adica? Sa va amendeze primaria ca v-ati ingrijit apartamentul?
@cora2006 asta e precum in logo-ul meu si vad ca functioneaza la Dv. la asociatie din plin "decesul cu capra...... ".
Daca ar fi oameni ca lumea s-ar interesa in ce masura cei care si-au facut asemenea reabilitari termice trebuie sa mai participe la anumite operatiuni comune, musai de facut, cum ar fi, de ex. vopsitoria exterioara a blocului. Doamne, multa lume necajita!!!!!!
@cameliaborangic
Daca studiati OUG 18/2009-privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe veti gasi raspunsuri la toate nelamuririle dvs. legat de acest aspect.

@trope_doi, cora2006, elga50
OUG 18/2009:
"ART. 13
Finanţarea executării lucrărilor de intervenţie prevăzute la art. 4 şi 6 se asigură astfel:
a) 50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei;
b) 30% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite;
c) 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.

ART. 21
Asociaţia de proprietari:
a) aprobă în adunarea generală a proprietarilor înscrierea în programul local;
b) semnează contractul de mandat cu coordonatorul local, prin care îl mandatează pe acesta să stabilească măsurile şi acţiunile ce se impun, în condiţiile şi cu respectarea prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe;
c) constituie fondul de reparaţii pentru asigurarea finanţării cotei-părţi care îi revine în vederea executării lucrărilor de intervenţie;
d) participă la recepţia la terminarea lucrărilor, precum şi la recepţia finală.
"

De asemenea in normele acestei Ordonante este prevazut modelul de Hotarare AG

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica bloc si acoperis noemi r noemi r In blocul nostru se doreste sa se faca o reabilitare termica. Am o intrebare in cadrul reabilitarii termice intra in mod automat si acoperisul, sau se refera ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica a imobilului fara acordul proprietarilor alex68 alex68 Locuiesc intr-un bloc din sectorul 3 (Str. Padurea Craiului nr. 1, Blocul B2). Din luna februarie, administratia blocului a inceput sa ne perceapa bani pentru ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa accept inchiderea balconului prin reabilitarea termica facuta de primaria sect 4, daca nu doresc acest lucru? diana-maracineanu diana-maracineanu As dori sa stiu daca exista vreo solutie legala in situatia urmatoare: -locuiesc in sectorul 4, undeva pe Bulevardul Alex Obregia, intr-un bloc in care s-a ... (vezi toată discuția)