avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandat european
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandat european

Buna seara imi poate explica si mie cineva ce inseamna mandat european de expulzare se face referire doar la tarile uniunii europene sau la toate tarile?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:20, 25 Februarie 2014
Poate de extradare, nu de expulzare, e valabil in UE si SEE. Expulzarea este o masura luata de un stat suveran care decide alungarea unui strain de pe teritoriul propriu. Un strain expulzat dintr-un stat membru al spatiului Schengen primeste interdictie pe Schengen si va fi expulzat de orice stat din spatiul Schengen daca pune piciorul in el cat timp are interdictie. Se pare ca cetatenii europeni nu pot primi interdictie pe Schengen, dar pot avea interdictie pe una sau mai multe tari si UE sau SEE. In vederea expulzarii sunt arestati si deportati doar cei care nu parasesc tara respectiva de buna voie, in termenul acordat pentru asta. Extradarea se refera la cineva care e cercetat penal sau condamnat intr-o alta tara, urmand sa fie arestat si trimis in tara respectiva pentru a fi judecat sau a-si ispasi pedeapsa. Cetatenii unei anumite tari nu pot fi expulzati din tara a carei cetatenie o au, dar pot fi extradati din ea. Anumite tari din UE nu-si extradeaza proprii cetateni.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
tgeorgescu, utilizator
Mandatul europena de arestare se emite în cadrul statelor din UE. În alte state , altele decât cele din UE, există extrădarea ca metodă de aducere a unui urmărit penal sau condamnat în țară, pentru judecare sau executare a unei pedepse aplicate.
Mandatul european se emite pentru a executa pedeapsa persoana in tara solicitanta.

Expulzarea este altceva.
In caz de terorism spre exemplu persoana este expulzata si fara sa comita fapta fiind suficienta o suspiciune...rezonabila...bazata pe legaturi...
Nu se confunda una cu alta.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tari cu care romania nu are tratate de extradare bagobond bagobond Poate cineva sa-mi dea o lista (sau cateva exemple) de tari cu care Romania nu are tratate de extradare? Gen Siria? Asta inseamna ca aici ,si daca esti ... (vezi toată discuția)
Stie cineva daca atunci cand te extradeaza la pedeapsa ti se mai adauga ceva??? alexandra15 alexandra15 stie cineva daca atunci cand te extradeaza ti se mai adauga ceva la pedeapsa?????? (vezi toată discuția)
Extradarea !! chris68 chris68 salut..cine stie daca un cetatean roman care a fost judecat definitiv intr-o tara membra Schengen si mai are de executat un rest de pedeapsa de mai putin de un ... (vezi toată discuția)