avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat disponibilizat angajator in faliment
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat disponibilizat angajator in faliment

Buna ziua,

Am o intrebare, daca un angajat este disponibilizat in perioada in care firma este intrata in faliment ,angajatul beneficiaza de salarii compensatorii si de plata concediului neefectuat?Cei disponibilizati in perioada insolventei au avut dreptul la doua salarii compensatorii si la plata concediului.Se modifica ceva in faliment?

Multumesc .
Cel mai recent răspuns: zoi , utilizator 14:07, 23 Aprilie 2009
:O
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am inteles ca se apropie intalnirea cu creditorii si acesta ar fi motivul pentru care se micsoreaza salariile.La intrebarea 'DACA NU SEMNEZ ACTUL ADITIONAL CE SE INTAMPLA' mi sa spus ca ,fie nu-mi convine salariul si i-mi dau demisia,fie voi ramane pe acelasi salariu pana la 20 mai ,data falimentului , si atunci voi fi disponibilizata dar fara a mi se acorda compensatoriile pentru ca vom fi in faliment si nu se mai acorda.Dupa cum vedeti sant diferente intre ceea ce ne spune lichidatorul si ceea ce i-mi spuneti dumneavoastra.Pentru acest motiv vreau sa aflu cat mai multe detalii si vad de ce anumite "detalii" sant omise.
In primul rand ar trebui sa asteptati data de 20 mai pentru a vedea daca intradevar instanta pronunta intrarea in faliment a societatii. In conditiile in care instanta decide acest lucru iar contractul dumneavoastra de munca inceteaza fara a primi drepturile banesti care vi se cuvin, aveti posibilitatea / dreptul sa depuneti o cerere prin care solicitati sa fiti inscrisa cu suma respectiva la masa credala a societatii falimentare urmand ca, functie de sumele incasate de catre lichidator din activele vandute sau createle recuperate, sa va plateasca sumele care vi se cuvin. Trebuie sa stiti ca intr-o astfel de situatie, salariatii ( sau mai bine zis fostii salariati ) sunt prioritari.
Propunearea a fost urmatoarea :salariul se micsoreaza , se semneaza un act aditional pentru aceasta modificare urmand ca activitatea mea sa se mai desfasore pe durata a inca unui an.In momentul in care am pus problema sa nu accept propunerea mi sa spus ca daca nu, pot sa-mi dau demisia, dupa un timp revenind si spunandu-mi ca daca nu accept ce mi se poate oferi vor renunta la serviciile mele fie acum , fie in momentul declansarii falimentului (si ca atunci nu mai beneficiez de compensatorii).In cazul in care nu semnez , lichidatorul ce poate face?
1. In nici un caz nu demisionati.
2. Cred ca lichidatorul are nevoie de dvs. sa-l ajutati un an de zile (singur nu poate sa le faca pe toate). In acest caz eu zic sa nu cedati asa usor. Daca nu semnati actul aditional s-ar putea sa va concedieze prin desfiintarea postului ocupat de dvs. Acum faceti si dvs. socoteala: e mai convenabil la somaj sau cu salariul micsorat?
3. Nu stiu sa scrie undeva ca daca firma este falimentara nu se mai acorda salariile compensatorii legale.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Act aditonal micsorare salariu vs preaviz ionescu.maurelia ionescu.maurelia Pot primi in acelasi timp (pentru a semna) act aditional prin care mi se micsoreaza salariul si preavizul pentru disponibilizare? (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor. adrian_huned adrian_huned Lucrez la firma SC DRUMURI SI PODURI SA DEVA, aflata in momentul de fata in insolventa, as dori sa stiu daca conform legii insolventei am dreptul la salarii ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii nicusor69 nicusor69 buna ziua.am fost in insolventa ,faliment la o firma care am fost angajat,de 6 luni cum pot recupera salariile.cu respect va multumesc. =D> [Mesaj editat - ... (vezi toată discuția)