avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Intrebare, imprumut sau credit?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Intrebare, imprumut sau credit?

Buna ziua,
Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva.
Ex.
O PJ romana poate primi un imprumut sau credit de la o PJ straina dar imprumutul sau creditul ( nu stiu cum se cheama corect )sa fie purtator de dobanda ? Mentionez ca PJ straina nu este nici banca nici alta institutie de credit, este doar o simpla firma.
In caz ca se poate ce acte ar mai trebui intocmite pe langa contract? E adevarat ca firma din RO trebuie sa intocmeasca factura si sa plateasca impozit pentru suma primita ?
Stiu ca o PJ romana nu poate acorda imprumuturi si nici credite daca nu este autorizata in acest sens dar nici nu poate PRIMI imprumuturi sau credite mai ales daca sant primite de la o PJ straina?
Sau daca alta ar fi procedura corecta va rog sa imi spuneti.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: alina240 , utilizator 15:45, 12 Mai 2009
corbalb a scris:

intrebati la AFP si care este temeiul legal in baza caruia isi formuleaza raspunsul
pana aflati luati banii avand grija sa respectati conditiile de mai sus...in plus sumele pe care le veti incasa vor mai trebui declarate si la oficiul de prevenire a spalarii banilor

Spor!



De OPCSB stiu, cred ca o sa mai fac un drum la AFP sa mai intreb odata.
Raspunsul a fost asa cum am spus si mai sus ca PJ romana poate primi imprumutul de la PJ nerezidente dar sa fie autorizate sa acorde imprumuturi, sau daca PJ nerezidenta ar fi asociata la PJ romana, ceea ce nu este cazul la mine.
Eu cred ca au mers pe ideea ca PJ romane nu pot acorda imprumuturi daca nu sant autorizate, deci daca PJ romane nu pot sa dea atunci de unde sa primesti? Dar in cazul meu este vorba de un imprumut primit din strainatate de la o PJ nerezidenta in RO deci nu vad de ce nu as putea primi ca doar nu dau.
Ma gindesc la competenta AFP in speta data . Oare are AFP competenta in legislatia privind creditarile , indiferent de la cine sint ele ? Eu nu as considera ca e de compententa AFP, mai degraba BNR are competenta in domeniu. Nu imi amintesc acum , in afara de prb deductibilitatii dobinzii , alta incidenta de natura fiscala a creditului.
Norma BNR nr. 3/30.01.2004 pentru modificarea Normei BNR 17/17.09.2002

Art. 1. - În sensul prezentei norme, constituie operaţiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung, dacă nu sunt operaţiuni de natura datoriei publice externe, următoarele operaţiuni:
- credite şi împrumuturi financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenţi de la nerezidenţi, constând din finanţări rambursabile pe bază contractuală cum ar fi creditul/împrumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finanţare, operaţiunile de leasing financiar, creditul ipotecar şi de consum şi altele asimilate acestora;
Multumesc frumos , @Davideg, asta nu gasisem cind am postat norma din 2002 !:confused:
corbalb a scris:

intrebati la AFP si care este temeiul legal in baza caruia isi formuleaza raspunsul
pana aflati luati banii avand grija sa respectati conditiile de mai sus...in plus sumele pe care le veti incasa vor mai trebui declarate si la oficiul de prevenire a spalarii banilor

Spor!


Am intrebat din nou la AFP daca putem accepta imprumutul.
Au spus din nou ca nu se poate ca oricum nu ne lasa nici banca.
Motivul a fost ca PJ nerezidenta nu are nici o calitate in PJ romana. In Codul Fiscal undeva la capitolul legat de impunerea veniturilor obtinute in RO de nerezidenti spune ceva de genul " in cazul unui imprumut obtinut de o societate romaneasca de la o entitate nerezidenta, venitul din dobanzi obtinut de entitatea nerezidenta se impune in Romania prin retinere la sursa....", Am intrebat la AFP ce se intelege prin " entitate nerezidenta" si mi-au spus ca exact acele PJ nerezidente care au vreo calitate in PJ romana si au mai zis ca retinerea la sursa se face de catre firma din RO deci se aplica legea din RO. Aici chiar nu am inteles , daca poate cineva sa-mi explice care lege.
Am sunat si la BNR si de acolo mi-au spus ca din perspectiva BNR-ului nu exista nici o restrictie, trebuie facuta doar raportarea in conformitate cu norma BNR nr. 17/2002.

Celelalte lucruri legate de dobanda deductibila, retinerea la sursa, le-am inteles dar chiar nu inteleg de ce nu pot accepta imprumutul daca PJ nerezidenta nu are nici o calitate in PJ romana?

Stie cineva cum as putea adresa o intrebare in scris AFP-ului, legata de aceasta problema, dar sa primesc si raspuns fiindca am mai adresat doua prin email dar nu am primit raspuns sau poate nu am procedat bine.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2009
alina240, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 99/1999 si legea 31, interpretare alina240 alina240 Buna ziua Am o nelamurire daca ma poate ajuta cineva. O PJ romana doreste sa ia un imprumut cu dobanda de la o PJ nerezidenta, mentionez ca PJ ... (vezi toată discuția)
Intrebare alina240 alina240 Daca o societate ( SRL) incheie un contract si primeste un imprumut pe o perioada mai mare de un an trebuie notificata operatiunea la BNR in termen de 30 de ... (vezi toată discuția)
Dobanda de referinta a bnr pt valuta 2008 ContSters57265 ContSters57265 Am nevoie de dobanda de referinta a BNR pentru un contract in Euro, obtinut de la o societate afiliata din UE, si contractul a se incadra cf art 23, alin 5 si ... (vezi toată discuția)