avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc pentru alaptare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc pentru alaptare

Buna ziua,

Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care insumeaza 126 de zile. Acest tip de concediu de risc pentru alaptare se acorda pe maxim 120 de zile numai daca angajata se intoarce la serviciu fara sa solicite CCC (de 1 an sau 2 ani) si indemnizatia aferenta?

Multumesc!
Conf art 2 lit e OUG 96/2003 salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lauzie, îşi alapteaza copilul şi anunta angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.
Conf art 3 OUG 96/2003
(1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanta de urgenta, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.
Conf art 9 OUG 96/2003 in cazul în care o salariata se afla în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de munca o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alaptarii, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
Conf art 10 alin 1 lit b OUG 96/2003 in cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicita concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
Conf art 10 alin 2 OUG 96/2003 concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Conf art 17 OUG 96/2003
(1) Angajatorii sunt obligaţi sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pana la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igiena corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.
Sunt aproape de finalul concediului de lauzie. Pot solicita acest concediu de risc maternal pt alaptare chiar daca nu ma intorc la serviciu ci doresc sa intru in CIC pentru un an? Va ca este specificat doar 2 sau 3 ani.
Multumesc!
Concediul de risc maternal se poate acorda:
- Inainte de data solicitării concediului de maternitate

- In cazul salariatelor care au nascut recent sau care alapteaza, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu (de 42 zile), si care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.

Concediul de risc maternal poate fi acordat de medicul de familie sau medicul specialist, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, în baza unui certificat medical. Acesta nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

@andyc25

Dupa cum vi s-a aratat mai sus, concediul de risc maternal nu poate fi cumulat cu CCC, chiar daca solicitati CCC pe un an. Acest tip de concediu se acorda pentru alaptarea copilului nou-nascut.
Din interpretarea art 17 alin 1 OUG 96/2003 conform carora angajatorii sunt obligaţi sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pana la împlinirea vârstei de un an a copilului, rezulta ca femeia care alapteaza este incadrata in aceasta situatia pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an (12 luni).
Chiar daca nu se prevede expres in OUG 96/2003, concediul pentru risc maternal se poate solicita doar pana copilul va avea 9 luni (12 luni - 3 luni), intrucat acest concediu se acorda pentru o perioada de maxim 120 de zile (3 luni).
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal flor78 flor78 Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau ... (vezi toată discuția)
Program de munca liliastati liliastati Buna ziua, as vrea sa stiu daca ma intorc din concediu maternal mai repede la munca, programul de munca va fi de 8 ore conform contractului de munca sau ... (vezi toată discuția)
Drepturile mamei dupa reintoarcerea din concediul pentru cresterea copilului Kanebo Kanebo Pot beneficia de drepturi referitoare la program mai scurt pentru o perioada la intoarcerea din concediul de crestere copil cu varsta de pana la 1 an ? Pentru ... (vezi toată discuția)