Buna ziua! As dori sa aflu daca e ceva de facut pentru a beneficia de pensie o persoana cu grad de handicap accentuat,cod handicap:6,cod boala:F20.0 care a implinit varsta de 60 de ani si nu are vechime in munca decat 9 ani. Mentionez ca nu a beneficiat de pensie pe caz de boala.Multumesc anticipat!
la comisie a fost si are stabilit grad de handicap II ,este schizofrenica.de acolo i s-a zis ca nu mai are dreptul la pensie de invaliditate pentru ca a implinit varsta pentru pensia la limita de varsta
ea nu a beneficiat pana acum de pensie de invaliditate ci doar de ajutorul social chiar daca a fost diagnosticata cu schizofrenie de la varsta de 22 ani
Intrebarile erau puse pt. 2 persoane - una care avea varsta de pensioanare si cealalta in varsta de 55 ani care nu avea stagiu de cotizare. Persoana de 55 ani putea beneficia de pensie de invaliditate ( 55 ani - nascuta in 1959) daca incheia un contract de asigurare si apoi depunea dosar de pensie de invaliditate in baza deciziei medicale. Persoana care are deja varsta de pensionare nu mai beneficiaza de pensie de invaliditate, iar daca nu are stagiul de cotizare minim nu poate beneficia nici de pensie de limita de varsta.
Buna dimineata, in primu rand recomandarea mea este sa obtineti un certificat de la comisia de expetiza a capacitati de munca chiar daca doamna are 60 de ani acest certificat trebuie sa vi se acorde daca se incadreaza cu boala dansei intro grupa de invaliditate 1 , 2 sau 3 ca-ci fara acest document dejaba mergeti si la casa de pensi. Vad ca ziceti ca aveti un certificat de grad 2 dar intrebarea unde l-ati obtinut la comisia de expertia a munci sau comisia de expertiza a persoanelor adulte deoare sunt doua comisi diferite care nu au nici una legatura cu alta.Pt pensionare trebuie certificat obtinut de la comisia de expertizare a capacitati de munca , si inca un lucru doamna poate opta intre pensia de invaliditate si pensia de batranete iarasi ceva ce cam stiuu eu de ce vi sa dat acele raspunsuri ca nu are doamna drept de pensie de invaliditate ca are drept de pensie de limita de varsta.Inca ceva asi dori sa stiu daca se poate luna si anu nasterii daca doriti sami spuneti.