avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum se impoziteaza ?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum se impoziteaza ?

Buna ziua,
O societate comerciala (SRL),face un contract de colaborare cu o persoana fizica, prin care persoana fizica are urmatoarele obligatii:
-sa promoveze cursurile,la termenele cerute de beneficiar;
-sa vanda cursuri in conditiile stabilite de beneficiar;
-sa respecte interesele firmei si sa nu intreprinda actiuni care ar putea leza sarcinile acesteia;
-sa manifeste o conduita onorabila,sa respecte regulamentul de ordine interioara al societatii;
-in caz de imbolnavire sau alte situatii,independente de vointa sa,care il fac indisponibil,sa anunte beneficiarul in timp util pentru a fi inlocuit,urmand sa prezinte acestuia certificat medical sau alte acte de natura sa dovedeasca incapacitatea sau indisponibilitatea sa de a se prezenta la program.
Problema ar fi,cum anume ar trebui sa se impoziteze venitul realizat de colaborator (persoana fizica) avand in vedere ca el obtine doar comision ?
Cum sa-l contabilizeze societatea,intrucat persoana fizica nu are cum sa-i dea chitanta pentru sumele ce trebuie sa le incaseze reprezentand comisionul ? Cum justifica societatea aceste sume ce le plateste ?
Care ar fi procedura ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:45, 28 Februarie 2014
Este un tip de contract civil/conventie pentru activitate ocazionala. Ii veti plati suma convenita din care ii retineti impozit pe venit total de 16%, contributie la sanatate 5,5% si, daca nu mai are in alta parte un contract de munca valabil sau nu e pensionar, ii retineti si contributie la pensie de 10,5%. Sa treceti in contract ca ii retineti intreg impozitul de 16% si astfel el nu va mai trebui sa depune declaratia 200 si sa plateasca o diferenta de impozit de la 10% la 16%.
Inregistrarea in contabilitate a sumelor aferente contractelor civile:
621 = 401/ analitic distinct cu numele persoanei
Retinerile aferente pentru activitati pe contracte civile
401/analitic distinct = 444 /analitic cu numele persoanei pentru impozitul pe venit
401/analitic distinct = 4314 /analitic cu numele persoanei pentru contributie la sanatate
401/analitic distinct = 4314 /analitic cu numele persoanei pentru contributie la pensie
401/analitic distinct = 5311 cu suma de plata neta catre beneficiar
Declararea in D112 si plata impozitului pe venit si contributiilor sociale catre stat se face pana pe 25 a urmatoarei luni celeia in care se plateste catre beneficiar.
In anul urmator va trebui sa depuneti si declaratia 205 cu numele, cnp-ul si impozitul pe venit platit in anul precedent.
Va multumesc.
Am inteles.
O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)
Contributii prestare de servicii mihovicidaniela mihovicidaniela ce retineri se fac la prestre de servicii la o persoana fizica? tot 10,% 0,5% si impozit tot la brut? (vezi toată discuția)
Declaratii impozit si fond sanatate pentru colaborari ong CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. La o asociatie non profit ,in luna septembrie 2013 am platit colaboratori. Din sumele brute am retinut impozit si fond sanatate pe care le-am virat ... (vezi toată discuția)