avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Sederea cu pasaport american 90 de zile in Schengen ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Sederea cu pasaport american 90 de zile in Schengen (Ungaria) si apoi 90 de zile in Romania

Se poate ca un american doar cu pasaportul sa stea 90 de zile in Romania si apoi direct 90 de zile in Ungaria fara sa fie nevoit sa paraseasca UE complet (avand in vedere ca Romania nu face parte din Schengen)?

Intreb pentru ca am inteles ca limita de 90 de zile intr-un interval de 180 este globala in spatiul Schengen, se aduna sederea dintre tarile membre. (adevarat sau fals?)

Care este situatia in cazul tarilor membre UE care nu fac inca parte din Schengen? Si aici se aduna sederea intre ele sau nu? De exemplu: poate americanul nostru sa stea 90 de zile in Romania si apoi direct 90 de zile in Bulgaria fara probleme sau nu?

Mentionez ca americanul nostru mai are si un permis de sedere de 5 ani prin casatorie cu un cetatean suedez (permanent resident for family of eu/eea citizen) dar urmeaza un divort amiabil in urma caruia aproape sigur se va pierde permisul respectiv.

Nu stiu daca afecteaza cu ceva intrebarea mea dar presupun ca anularea acelui permis de sedere nu are legatura cu pasaportul american in sine si sederea garantata de acesta (presupunand ca divortul va fi amiabil si este cazul unei casatorii de convenienta).

Va multumesc frumos pentru timpul acordat.



Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:17, 4 Martie 2014
(presupunand ca divortul va fi amiabil si *NU* este cazul unei casatorii de convenienta).

Ce diferenta face un cuvant. Imi cer scuze era tarziu.
:)

Nu se gandeste sa isi caute un loc de munca? Ar putea apoi aplica pentru permis de sedere in acest scop, mi se pare mult mai simplu decat sa caute portite pentru a scapa de numaratoarea zilelor.

As fi vrut sa va ajut insa din pacate nu va pot da un raspuns fundamentat legal, e vorba de legislatie europeana si ma depaseste.
Ca parere, pendulatul intre Romania si Ungaria nu mi se pare o solutie, mai degraba iesirea in Norvegia, Turcia sau in alt stat european care nu e membru UE si revenirea dupa cateva zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la munca in romania pentru cetatean indian casatorit cu cetatean roman in romania ofechonkar ofechonkar Buna ziua . Sunt cetatean roman casatorit in Romania cu cetatean indian, locuim in Anglia de cativa ani. Avem si un copil cu cetatenie romana. Dupa ce am ... (vezi toată discuția)
Pasaport - e necesar pentru a calatori in ue? arondoru arondoru Pentru a vizita Ungaria, Austria trebuie pasaport sau daca suntem in Uniunea Europeana putem trece doar cu buletinul? (vezi toată discuția)
Viza pentru cetatean indian casatorit cu cetatean roman........ajutor urgent!!!! Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana....sunt casatorita cu un cetatean indian...sotul meu are permis de sedere.Noi vrem sa plecam in Anglia pentru o perioada,dar nu ... (vezi toată discuția)