O persoana a beneficiat de pensie de invaliditate in 1973-1974, apoi a lucrat si acum se poate pensiona la limita de varsta.
Intrebari:
-pensia de invaliditate este considerata pensie initiala? Atunci pensia la limita de varsta este recalculare?
-dupa ce lege se pensioneaza dupa legea 263/2010 sau dupa legea 27/1966?
- beneficiaza de indice de corectie?
Multumesc
Aici este vorba despre incetarea si nu suspendarea platii pensiei.
Legea 3/1977
Art. 59
(1) Plata pensiei si a celorlalte drepturi aferente inceteaza cu luna urmatoare aceleia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile legale in temeiul carora i-au fost acordate.
Sau,dupa legea 263/2010
ART. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
c) pensionarul de invaliditate, pensionarul urmas prevazut la art. 84 lit. c), precum si cel prevazut la art. 86 alin. (1) si-au redobandit capacitatea de munca, potrivit legii;
In cazul de fata fiind vorba despre o suspendare,consider ca se va aplica indicele de corectie.
Daca ar fi intrat pe legea 263/2010 cu o suspendare a platii pensiei(anticipate,sau anticipate partiale),atunci nu s-ar mai aplica indicele de corectie.
Recalculare pensie
getaz
am fost pensionar invaliditate gr.ii iar din 2o.12 .2012 am esit la pensie limita de varsta,am solicitat pensia cea mai avantajoasa,eu pot beneficia de aceasta ... (vezi toată discuția)