avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Denunt calomnios?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Denunt calomnios?

Persoanei X i s-a facut plangere la politie de catre persona Y si a fost cercetat su aspectul savasirii infractiunilor de amenintare, insulta si calomnie, prevazute de art. 193 al.1 C.P. art. 205 si 206 C.P.La solicitarea politiei pers. X a fost chemata pentru a da declaratii iar acesta s-a prezentat cu un avocat care sa-l reprezinte platindu-i acestuia onorariul de 1500 lei.
In timpul cerecetarilor Pers. Y si-a retras plangerea astefel ca actiunea penala nu a putut fii pusa in miscare desi s-a intocmit dosar penal , persoana X primnd o rezolutie de la Parchet in acest sens.Persona Y s-a retras plangerea pntru ca nu a putut dovedi in nici un fel acuzatiile , nici cu martori nici cu inregistrile video. Toata s-au intamplat intr-o institutie publica!!!
Ce poate face X pentru a-si recupera onorariul de la avocat, poate cere daune morale , sau denunt calomnios?
Multumesc !!
Cel mai recent răspuns: dorians , utilizator 17:32, 24 Aprilie 2009
dorians, eu asa am invatat ca reaua-credinta este folositoare a o dovedi in cauzele civile. In cele penale avem vinovatia care trebuie dovedita, apoi pericolul social si apoi daca fapta este prevazuta de legea penala, pentru ca sa avem infractiune. Daca este altfel, te rog sa ma contrazici. Asa ca eu intr-un proces penal nu am ce face cu reaua-credinta daca o dovedesc, fiindca mi se va respinde actiunea.
In procesul penal eu trebuie sa dovedesc ca Y a savarsit o infractiune impotriva lui X, si anume aceea de denunt calomnios. Stii de ce am zis ca este frumoasa speta? Simplu: fiindca avem elementul material al infractiunii, si anume plangerea lui Y impotriva lui x, care ulterior si-a retras-o. Plangerea a fost indreptata organelor de cerectare penala, iar X al nostru a fost supus deja primelor cercetari. Asafiind, Y a indeplinit absolut toate conditiile cerute de existenta infractiunii de denunt calomnios. Doresc sa fiu contrazisa, dar cu argumente solide.
Rog sa se aiba in vedere si urmatoarele aspecte:
Speta se rezolva neaparat mai intai pe penal (plangere lui X impotriva lui Y ptr denunt calomnios) si apoi pe civil (X cheama in judecata pe
Y pentru pretentii daune morale si materiale).
Ar putea ca X sa se constituie parte civila in procesul penal impotriva lui Y, dar nu il sfatuiesc, din motive de tactica judiciara.
Ai dreptate ca "reaua credinta" este o notiune care te duce cu gandul la civil si materii asociate. DAR
Vinovatia in cazul acestei infractiuni poate sa existe doar daca fapta a fost comisa cu rea credinta. Daca omul este convis ca a fost amenintat, insultat etc. nu exista vinovatie. Deci nu exista infractiune. Dupa cum spunea in opinia mea (si nu numai) totul se invarte in jurul bunei sau relei credinte.

2 si cu pretentiile astea... trebuie dovedite. Poti sa dai de un avocat care te baga la abuz de drept. Oricum cam deviem de la subiec
dorians,
nu este deviere de la subiect atunci cand opinam asupra unor detalii juridice in cazul unei spete, ci este pura dezbatere si benefica cititorului.
Am cautat in legislatia penala cuvantul rea-credinta (CP, CPP si alte legi speciale cu dispozitii cu caracter penal) si nu am gasit. M-am uitat si in doctrina judicara cu privire la modalitatile in care se poate stabili vinovatia sau daca fapta a fost savarsita cu vinovatie, si nu am gasit elementul "rea-credinta".
Asa ca vinovatia in penal se stabileste in functie de alte criterii precum si de intentia faptuitorului. deci, ramane cum am stabilit.:))
Anumite pretentii eu asa stiu ca nu trebuiesc dovedite, ci este suficient sa convingi instanta ti le poate admite. Astfel de pretentii sunt daunele morale. In cazul daunelor materiale este desigur clar ca acestea trebuiesc "material" dovedite prin orice mijloace de proba.
Nu ma refer la infractiune in general ci doar la aceasta in particular. Si repet. Daca nu exista reaua credinta nu exista intentie (vinovatie)
Nu stiu ce carti ai dar pot sa iti trimit un scan sa te conving i;)

Si alea morale trebuie probate. Daca tu zici ca ai suferit si nu i mai putut sa iesi din casa trei luni iar partea avdversa are poze cu tine cand dansai pe mese in baruri...:">
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
dorians, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura "denunt calomnios" -nu inteleg popo_acas popo_acas Buna ziua, Fac parte din o asociatie , si am ajuns la litigiu penal , in stadiu incipient , cu incadrare art 215 , eu fiind reclamant . Avocatul parti ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unei denuntari calomnioase lenast lenast Buna ziua, Conform Art. 259 Cod Penal, denuntarea calomnioasa inseamna: ,,Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de denuntare calomnioasa LOREDANITA LOREDANITA Buna seara, Daca prin rezolutia procurorului s-a dispus neinceperea urmaririi penale, in temeiul art. 228 alin.6 C. proc. pen raportat la art.10 alin. 1 lit.d ... (vezi toată discuția)