avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Este posibila producerea si vanzarea de energie ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Este posibila producerea si vanzarea de energie electrica in postura de persoana fizica (neautorizata) ?

Buna ziua stimati domni !

Intrucat sunt interesat de domeniul amintit in titlu si anume producerea la nivel casnic a energiei electrice si vanzarea surplusului acesteia, as dori sa ma ajutati sa identific forma sub care pot vinde in mod legal aceasta energie.

In Regulamentul pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice, mai exact in Ordinul nr.48/2013, am gasit la articolul 10, un punct foarte interesant si anume punctul (4) care zice, citez: "Clientul casnic deținător al unei capacități de producere a energiei electrice, respectiv electrice și termice în cogenerare racordate la rețea având puterea electrică mai mică decât 100 kW, poate exploata comercial aceste capacități energetice fără licență, indiferent de modul de racordare prin racord comun sau distinct de locul de consum al respectivului client casnic."

Conform acestui punct inteleg ca daca eu, in calitate de client casnic (conform legii energiei electrice, nr.123/2012, client casnic = clientul care cumpără energie electrică pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activităţi comerciale sau profesionale), detin un sistem de producere a energiei electrice, sa zicem niste panouri fotovoltaice, pot exploata si in scop comercial acest sistem in limita unei puteri instalate a acestuia de maxim 100kw, inclusiv prin intermediul aceluiasi racord pe care-l folosesc si-n scop casnic.

In regula, mai departe, eu trebuie sa vand energie produsa unui furnizor de energie electrica, si, pentru a fi in legalitate, banuiesc ca va trebui sa-i ofer o factura si sa platesc si un impozit, corect ?

Bun, dar cum pot eu, in calitate de simplu client casnic sa emit factura sau nu este nevoie, exista si vreo alternativa ce-mi permite, ca si client casnic sa vand acea energie ?

Un amic mi-a oferit o posibila solutie si anume sa propun furnizorului care-mi va prelua energia, utilizarea borderoului de achizitie pentru producatori.
Exista aceasta posibilitate ?
Daca da, atunci cum se procedeaza cu impozitul pe care eu trebuie sa-l platesc ?
Dar cu TVA-ul ? Ca banuiesc ca furnizorul va dori sa poata deduce TVA-ul...

O solutie la indemana este sa ma constitui ca si societate comerciala, insa in cazul acestora exista o legislatie distincta, tratata ca atare in acelasi Regulament, pana un-alta, insa, as dori sa ma lamuresc cum e cu acest client casnic care poate exploata comercial un sistem de producere a energiei electrice, aflat in aceasta postura (de client casnic, nici macar PFA sau AF).

Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
CrissMGC, utilizator
Cel mai recent răspuns: CrissMGC , utilizator 10:02, 8 Martie 2014
am citit undeva pe net , ceva referitor la energia electrica produsa de persoane fizice : poti produce energie electrica doar pentru uz casnic , si asta doar sub licenta. nu ai drept de distributie si de vanzare de energie elctrica pe teritoriul Romaniei , ca persoana fizica .

nu cunosc legile care fac referire la asta .
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
ContSters315672, utilizator
Va inteleg, insa acel punct citat de mine spune exact contrariul: anume ca aceasta persoana fizica poate exploata comercial o capacitate de productie de pana la 100kw (ceea ce este mult, fie vorba intre noi) dar si fara licenta. Fiindca spuneam ca persoanele fizice autorizate sau AF-urile au o legislatie distincta, ei bine, in cazul acestora ("tratate" in amanunt la articolul 15 al aceluiasi Ordin 48/2013), pot exploata capacitati (in calitate de PFA sau AF) de pana la 1MW iar nevoia detinerii de licenta este doar in intervalul de putere 100kw - 1MW, sub 100kw, nici acestea nu au nevoie de licenta.
Hmm, vad ca nu a indraznit nimeni cu o parere...

Atunci voi incerca sa simplific putin problema, generalizand-o.
Astfel, sa presupunem ca eu sunt nea Ion care produce legume apoi doreste sa le vanda lui nea Adam, engrosistul. Ei, in situatia in care nea Ion nu este decat o simpla persoana fizica, atunci banuiesc ca singura solutie de-ai vinde produsele lui nea Adam este prin utilizarea unui borderou de achizitii.
Acum, intrebarile:
1. Cum procedeaza nea Ion sa plateasca impozitul ce se cuvine, pentru activitatea realizata ?
2. Cum se procedeaza cu TVA-ul ? Nea Adam are vreo sansa de-a deduce acest TVA sau este vreun alt impediment intr-atat de important, din punct de vedere contabil, care sa-l determine sa nu faca pasul de-a cumpara de la nea Ion ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul consum mediu lunar 2021 energie electrica eronat bogdan.sb bogdan.sb Buna ziua, am urmatoarea speta, referitor la calcului consumului mediu de energie electrica, pentru anul 2021, pentru un loc de consum (implicit a pretului ... (vezi toată discuția)
Facturare energie reactivă inductivă tereau tereau Bună ziua. Este normal ca o Asociație de Proprietari în calitate de utilizator casnic , să platească lunar aproape jumătate sau chiar mai mult din ... (vezi toată discuția)
Este posibil sa ne alegem furnizorul de energie electrica? Adriantot Adriantot Am gasit urmatoarea informatie pe site-ul http://www.eon-energie.ro/ro/despre-energie/legislatie/ [quot]În conformitate cu prevederile Directivei 54/2003 a ... (vezi toată discuția)