avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Prescriere datorii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Prescriere datorii

Buna ziua!
In situati in care am o factura de la un furnizor(eu fiind srl)din anul 2008 neachitata,se poate considera prescrisa?Avand in vedere ca temenul este de 3 ani?Cum inregistrez in contabilitate acest lucru si ce alte documente stau la baz acestei prescrieri.
Mentionez ca nici nu se va achita aceasta factura.
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 13:07, 10 Martie 2014
Problema juridica are un raspuns simplu: daca au trecut mai mult de 3 ani de la scadenta platii inseamna ca datoria s-a prescris.
Pentru problema contabila asteptam opinia specialistilor in materie, desi cred ca o nota contabila ar fi suficienta!
Din punct de vedere legal prescriptia de 3 ani se calculeaza de la data ultimei actiuni din partea furnizorului de a-si recupera datoria, actiuni intreprinse sub forma: notificari, somatii, actiuni in judecata, invitatii la concilieri sau medieri. Cat despre inregistrarea contabila ar fi bine sa va raspunda un coleg avizat.
Pentru ca datoria estemai veche de 3 ani regulile prescriptiei sunt reglementate de Decretul 167/1958. In raport cu continutul normelor aplicabile la data la care a inceput cursul prescriptiei notificarile, somatiile, invitatiile la conciliere sau mediere nu suspenda prescriptia. Iar actiunile in justitie nu suspenda prescriptia daca cererea a fost respinsa, anulata ori s-a perimat.

Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
Vasile Vatamanescu, Avocat
Corect ! De altfel, daca s-ar tot intrerupe cursul prescriptiei prin notificare, ar insemna ca pot cere executarae silita si dupa 100 de ani cu conditia sa notific periodic debitorul.
Cu ocazia inventarieii anuale cand se verifica si soldurile conturilor de furnizori, se pot trece pe alte venituri din exploatare impozabile cont(7588) furnizorii neachitati si prescrisi. Acest lucru se face in baza deciziei administratorului si eventual si pe baza Procesului verbal privind rezultatele inventarieii, din care sa reiese acest lucru si o nota contabilla. Ar fi bine sa-i instiintati si pe furnizori cu privire la faptul ca li s-a prescris dreptul de a mai incasa banii.

omfp 3055
187. - La scăderea din evidenţă a creanţelor şi datoriilor ale căror termene de încasare sau de plată sunt prescrise, entităţile trebuie să demonstreze că au fost întreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
radumuresan, utilizator

Alte discuții în legătură

Acte incepatoare de executare caryna caryna Din cate am inteles eu,cursul prescriptiei se intrerupe daca exista acte incepatoare de executare.Ideea e ca nu inteleg,concret care sunt aceste acte.De ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie zallyna zallyna Simpla somatie din partea creditorului, fie ea din partea unei banci sau a fiscului, intrerupe termenul de prescriptie? (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune aleodor27 aleodor27 Care este termenul de actionare in instanta a unui debitor? (vezi toată discuția)