avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banci - recuperare comision de risc
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banci - recuperare comision de risc

comision de risc

buna,
am un contract din 2006 care contine fraza : comisionul de risc= comsion platibil in primele 12 luni ale creditului"....dupa vreo 4 ani (2010 cand iam notificat si mi-ai anulat decat comis..nu mi-au dat si banii inapoi) am observat ca banca tot imi lua banii..acum cand am cerut returnarea banilor luati ilegal pe o per. de 3 ani...si surpriza: am primit raspuns "cf legii 167/1958..art 3 termenul in care puteam sa cer despagubiri s-a prescris..era de 3 ani~!???
Pai se aplica la mine? contractul meu de credit e pe 20 ani..nu pe 3 ani..contractul e inca valabil....deci....mi se pare ciudat..CONTRACTUL e in CURS..iar ei imi vb de prescriptie..pai..NERESPECTAREA contractului IN curs ce treaba are cu...prescripia invocata de ei???
aveti vrun sfat?
Banca adica stie ca a FURAT banii..dar asteapta sa treaca 3 ani...vede daca fraierul" se prinde apoi ramane cu banii??:((:O
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
doar_eumike, utilizator
Cel mai recent răspuns: doar_eumike , utilizator 11:53, 8 Martie 2014
Buna ziua,

Din pacate termenul de prescriptie se calculeaza in defavoarea debitorului, ca sanctiune a aflarii sale in stare de pasivitate. Si nici nu puteti invoca necunoasterea legii, din pacate romanii nu isi cunosc drepturile, dar da au dreptate dupa 3 ani este prescris dreptul dvs.
Buna ziua,

multumesc pentru raspuns..DAR sa inteleg ca prevederile ICCJ dinr ROMANIA sunt nule dpdv al dreptului roman? citez mai jos:

"Contract de credit. Acţiune în constatarea caracterului abuziv al unor clauze. Natura interesului protejat. Efecte cu privire la termenul de prescripţie aplicabil



Cuprins pe materii: Drept comercial. Prescripţia extinctivă

Index alfabetic: acţiune în constatare

- clauză abuzivă

- nulitate absolută

- prescripţia dreptului material la acţiune



Decretul nr. 167/1958, art. 3 alin. (1)

Legea nr. 193/2000

Directiva nr. 93/13/CEE

Consecinţa constatării caracterului abuziv al unor clauze din contractul de credit este echivalentă cu constatarea nulităţii absolute a acestora, nefiind aplicabilă sancţiunea existentă în cazul nulităţii relative, şi anume anularea clauzei respective.

Prin urmare, neputând fi vorba de o nulitate relativă, nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 3 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958, nulitatea absolută putând fi invocată oricând, dreptul la acţiune al reclamanţilor neputând fi apreciat ca prescris.


Secţia a II-a civilă, Decizia 686 din 21 februarie 2013


Notă: Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă a fost abrogat prin Legea nr. 71/2011 la data de 1 octombrie 2011

Curtea a aratat ca potrivit jurisprudentei este obligatorie pentru instantele romanesti ca aceste clauze, constatate ca fiind abuzive pentru consumator, sa nu-si produca efectele, recunoscand judecatorului national puterea de a le declara nule, chiar din oficiu.

„Prin urmare, nefiind vorba de o nulitate relativa, nu sunt aplicabile dispozitiile art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/158, nulitatea absoluta putand fi invocata oricand, ca atare, dreptul la actiune al reclamantilor neputand fi apreciat ca prescris”, motiveaza ICCJ.

In general, sunt considerate clauze abuzive modificarea unilaterala de catre banca a ratei dobanzii, fara a avea ca reper un indice de referinta transparent, majorarea comisioanelor pe parcursul creditului sau practicarea unor comisioane cu scopuri neclare (ex. comision de risc)."

1.Avand in vedere paragafele de mai sus si ca eu MA REFER STRICT la comisionul de risc perceput de catre VBR, considerati ca este ok raspunsul lor in care ma 'trmit la plimbare"!?
2. PRESCRIPTIE..este un temen care se refera la "ceva din trecut..un contract un drept..etc)..pai un CONTRACT DE CREDIT IPOTECAR ARE 5-10-30 ani...se poate prescrie dreptul meu IN TIMPUL derularii contractului?..??? Ciudat....comisionul de risc = reprezinta o suma pe care BANCA a luat-o an de an(lunar) din contul unei persoane fizice..dar recent JUSTITIA declara comisonul de RISC ILEGAL...pai cum sa fie PRECSRIS daca tocmai a aparut o hot. judecatoreasca care SPUNE RECENT ca e ilegal!???
Cel putin ciudat...
Astept in continuare parerile dvs..
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la titlu clauze abuzive sau actiune separata ancut75 ancut75 Buna dimineata! Am o problema, poate ma ajuta si pe mine cineva: Contract de leasing financiar 2008, reziliat in 25.06.2009. Cerere executare silita ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, Mihai Pop Mihai Pop Ce se intelege prin termenul ,,prescriptie extinctiva,,? Multumesc (vezi toată discuția)
Prescriptie contract comision mesajprivat mesajprivat Am incheiat un contract comercial de comision (intermediere financiara) pe 5 decembrie 2005. Potrivit legii incidente, exista un articol specific care spune: ... (vezi toată discuția)