avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PRESCRIPTIE Contract Comision
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PRESCRIPTIE Contract Comision

Am incheiat un contract comercial de comision (intermediere financiara) pe 5 decembrie 2005.
Potrivit legii incidente, exista un articol specific care spune: "Sub sanctiunea nulitatii contractului, ... va comunica în totalitate, termenii si conditiile contractuale, precum si informatiile prevazute de art. 81 si art. 113 lit. a), în scris, pe suport de hârtie sau pe orice suport durabil ...".
Contractul NU CONTINE clauzele impuse de lege, specificate de art.81 si art.113 si nici nu am primit un alt document scris care sa contina clauzele susamintite.
Contractul este cu desfasurare succesiva. In luna mai 2005, contul meu a fost denaturat, prin evidentierea unui SOLD NEREAL si am suferit un prejudiciu din cauza asta.
CARE este TERMENUL DE PRESCRIPTIE in care pot ataca contractul si in care pot cere instantei repararea prejudiciului ? LUNA DECEMBRIE 2008 sau LUNA MAI 2009 ? MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: naibody , utilizator 11:13, 29 Septembrie 2008
Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data la care ati sduferit prejudiciul si se va implini deci in mai 2009.
DECRET nr.167 din 10 aprilie 1958
privitor la prescripţia extinctivă
ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita.
In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept.
Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cind s-a implinit conditia sau a expirat termenul.
Implinirea ( calculul ) prescriptiei extinctive
Prin implinirea prescriptiei extinctive intelegem determinarea momentului in care expira termenul de prescriptie.
Calculul termenului de prescriptie stabilit pe ani si pe luni
Potrivit Codului de procedura civila, cand termenul este stabilit pe ani sau pe luni, el se va implinii in ziua corespunzatoare din ultimul an ori luna ; daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare ( cum este februarie ), termenul se socoteste implinit in ultima zi a acestei luni.
deci: mai 2009.
MULTUMES MULT ! Nu sunt sigur daca nu cumva pot INVOCA NULITATEA contractului in baza art. mentionat care spune "Sub sanctiunea nulitatii contractului, ..." doar pana in DECEMBRIE, adica la 3 ani de la INCHEIEREA lui. Este adevarat ca prejudiciul a aparut in luna mai, dar SIGUR pot invoca nulitatea - aratand ca acesta a fost intocmit cu eludarea legislatiei incidente - in luna MAI, la mai mult de 3 ani de la incheiere ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia extinctiva didiutza didiutza speta: pe 1.06.2006 x ii inchiriaza lui y un apartament pt 5 ani in schimbul unei chirii lunare de 500 lei.La 1.09.2011 X il cheama in judecata pe Y si ... (vezi toată discuția)
Datorii la intretinere nicut adriana nicut adriana am rascolit toata casa dar cele mai vechi chitante au 5ani.restul cred ca s-au pierdut cand am zugravit apartamentul.Avand in vedere ca \"datoria\"este din ... (vezi toată discuția)
Bani de recuperat ContSters55557 ContSters55557 nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ... (vezi toată discuția)