avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul de baza si sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul de baza si sporul de vechime

va rog sa imi spune-ti daca sporul de vechime, conform legi 284/2010, face parte din salariul de baza si daca da atunci cum se stabileste sau se calculeaza salariul de baza?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 31 Iulie 2015
Art. 160 C.mun. - Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.

In opinia mea, sporurile nu fac parte din salariul de baza.
Lg 284/2010 va spune cum se calculeaza salariul: prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare aferenti claselor de salarizare cu indicatorul de referinta (600 lei). In anexele legii sunt prevazuti acei coeficienti pentru fiecare functie din fiecare domeniu bugetar care nu are o lege proprie de salarizare.
Sporul de vechime este inclus in salariul de baza, astfel incat exista 5 gradatii corespunzatoare celor 5 transe de vechime (art 11 Lg 284/2010).
Coeficientii de ierarhizare prevazuti in Legea nr.284/2010 nu se aplica.


Art. 1 din OUG 103/2013
(1) In anul 2014,
cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2013 in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii si nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile ulterioare.
Din cadrul aceleasi ordonante de guvern mentionate mai sus de freeelis:
Art. 6
(1) În anul 2014, avansarea personalului încadrat pe funcţii de execuţie în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se face prin încadrarea în clasele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă dobândite, prevăzute la art. 11 alin. (3) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, personalul beneficiind de o majorare a salariului de bază avut, corespunzător numărului de clase de salarizare succesive suplimentare multiplicat cu procentul prevăzut la art. 10 alin. (5) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, fără acordarea salariului aferent clasei de salarizare prevăzut în anexele la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, după caz.
(2) În anul 2014, prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător personalului de conducere, precum şi la trecerea într-o altă tranşă de vechime în funcţie personalului care ocupă funcţii din cadrul familiei ocupaţionale "Justiţie".
(3) Personalul care, în cursul anului 2014, desfăşoară activităţi noi care presupun, potrivit Legii-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, acordarea unor clase de salarizare succesive celei deţinute pentru funcţia respectivă beneficiază de o majorare a salariului de bază, soldei/salariului de funcţie, respectiv a indemnizaţiei de încadrare corespunzător numărului de clase de salarizare suplimentare multiplicat cu procentul stabilit la art. 10 alin. (5) din legea sus-menţionată.
Art. 7
Prin excepţie de la prevederile art. 6, pentru personalul al cărui salariu de bază determinat potrivit prevederilor art. 2 este egal cu salariul de bază stabilit potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, avansarea personalului încadrat pe funcţii de execuţie în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se face prin încadrarea în clasele de salarizare corespunzătoare vechimii în muncă dobândite, personalul beneficiind de salariul de bază determinat prin înmulţirea coeficientului de ierarhizare corespunzător noii clase de salarizare cu valoarea de referinţă de 600 lei.
ok, dar punerea in aplicare a coeficientilor de ierarhizare a fost amanata prin ordonanta de guvern pana in anul 2015. in cazul acesta daca sporul de vechime este introdus in coeficientii de ierarhizare iar aplicarea acestora este amanata pana in anul 2015 unde este sporul de vechime?
va multumesc!

Alte discuții în legătură

Acordare spor de vechime bugetari Aura2012 Aura2012 Un salariat contractual din cadrul primariei are facut o vechime de 10 ani cum ii acord sporul de vechime ? Este incadrat guard clasa 17 ... (vezi toată discuția)
Salarizare barthaanton barthaanton sunt functionar public din 2005,din 2011 sunt incadrat in functia publica de politist local clasa I,grad profesionalasitent,gradatia 5,clasa de salarizare ... (vezi toată discuția)
Care prevederi legale au prioritate ? oanaportar oanaportar Se emit o H.G. si o OUG. OUG a fost emisa inaintea H.G. Ambele au ca subiect salarizarea. 1. - care dintre ele are putere mai mare ? Adica, care din ... (vezi toată discuția)