avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Baza impozit microintreprinderi
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Baza impozit microintreprinderi

Buna ziua,
pentru o microintreprindere am facturi de la orange pe care sunt trecute reduceri: reducere abonament lunar, reducere taxa sim (sunt vreo 10 numere de telefon). Aceste reduceri trebuie inregistrate pe 767 venituri din scounturi obtinute si impozitate cu 3%? (anul trecut nu am facut asa...) Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:13, 6 Aprilie 2014
Nu. Cand aveti acele reduceri direct in factura initiala, (nu vi se aplica ulterior platii facturii printr-o alta factura) inregistrat doar valorile finale (baza si tva-ul aferent). Deci aceste valori din facturile exemplificate nu afecteaza baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor.
In Codul fiscal avem:



ART. 112^3 Aria de cuprindere a impozitului

Impozitul stabilit prin prezentul titlu, denumit impozit pe veniturile microîntreprinderilor, se aplică asupra veniturilor din orice sursă, cu excepţia celor prevăzute la art. 112^7.

[...]

ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.

(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.



Deci, e taman pe dos. Reducerile comerciale primite se impoziteaza indiferent de natura lor: atat cele ulterioare facturarii (se contabilizeaza in 609), cat si cele de pe factura (se contabilizeza in 767).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discounturi nenesa nenesa Buna seara.Nu stiu ce sa mai cred cu atatea pareri.Spun simplu problema:pe o factura de marfa se acorda discount(bonus) (ex.180x0.010= -1.80+(-tva 0.34). Cum ... (vezi toată discuția)
Noile conturi 609 si 709? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna seara! Am o intrebare in legatura cu conturile 609 si 709.Aceste conturi functioneaza invers fata de 667 si 767???Pana acuma sconturile acordate am ... (vezi toată discuția)
Calcul 3% impozit 27Mara 27Mara Buna ziua.Am urmatoarea situatie,firma acorda reducere la marfa pe aceasi factura ,intrebarea este la ce suma se aplica 3% impozit (vezi toată discuția)