avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii la conducta de apa din apartamentul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii la conducta de apa din apartamentul de deasupra mea

Buna ziua. De ceva vrema ma confrunt cu o situatie destul de suparatoare: stau la parter intr-o garsoniera modificata (am cumparat fostul uscator al blocului) motiv pentru care ghena (imbracata cu rigips, bineinteles) e intr-una din camere. Problema e ca, in zona gheenei, de la apartamentul de deasupra curge apa - la inceput picura destul de rar, dar acum picura destul de mult cand cei de deasupra trag apa la WC sau fac dus. Am fost la doamna de deasupra si am pus poxipol pe acea fisura. O vreme a fost mai bine, dar problema a revenit si mi se infiltreaza apa in pereti si mucegaieste. Cei de la asociatie nu fac nimic, iar fiul doamnei (pentru ca ea e batrana si locuieste singura) paseaza responsabilitatea celor de la asociatie pe motiv ca toti se folosesc de conducta sparta, nu doar el, chiar daca e la el in casa.
Ce pot sa fac?Am auzit ca ii pot da in judecata pentru distrugerea proprietatii private prin neingrijirea proprietatii lor, dar nu stiu de fapt a cui e responsabilitatea pentru repararea acelei conducte...
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
Ana-Maria90, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:12, 11 Martie 2014
Puteti formula cerere de chemare in judecata impotriva vecinului de deasupra, intrucat teava cu problema este la dansul in casa, iar fiecare proprietar este raspunzator pentru defectiunile din interiorul imobilelor sale, Asociatia de proprietari fiind raspunzatoare doar asupra partilor comune (casa scarii, hol intrare, etc.) si chiar si aceste cheltuieli se impart in mod proportional cu suprafata imobilelor detinute de fiecare proprietar.
In plus, pana la solutionarea cererii de mai sus, puteti formula ordonanta presedintiala pt. a obliga vecinul sa repare conducta, aceasta fiind o cale judiciara prin care cauzele se judeca mai rapid.
Mai intai va trebui indentificata de catre preseedintele asociatiei daca aceea teava apartine asociatiei ( tevi comune ) sau propritarului ( cea ce este dincolo de teava comuna este al proprietarului ap. )
Anterior oricarui demers asigurati-va de statutul instalatiei la nivelul careia exista deficienta care va cauzeaza prejudicii
Iata ce prevede norma in vigoare
L nr 230/2007 Art. 14
Proprietarul este obligat să mentină proprietatea sa individuală, apartament sau spatiu
cu altă destinatie decât aceea de locuintă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun
proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau
individuală a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul
sau în spatiul său al unui delegat al asociatiei, atunci când este necesar să se inspecteze,
să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună,
la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile
de urgentă, când accesul se poate face fără preaviz.

Art. 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare altă persoană care actionează
în numele său provoacă daune oricărei părti din proprietatea comună sau unui alt
apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligatia să
repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparatii.
Art. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică,
cu bună-ştiintă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii
celorlalti proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al
acestora pot solicita instantei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii,
precum şi plata daunelor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundarea vecinului de sub mine hpf2180 hpf2180 De 3 ani de zile ma confrunct cu o problema delicata,sunt acuzat de vecinul de sub mine cum ca il inund.La mine in casa in afara de apa imprastiata cu mopul de ... (vezi toată discuția)
Scurgere apartament odordionisos odordionisos Ma confrunt cu urmatoarea problema: stau intr-un bloc vechi in care scurgerile de la apartamente trec prin apartamentul de dedesupt, nefiind incastrate in ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)