avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Calatorie minor insotit de un parinte
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Calatorie minor insotit de un parinte

Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit raspuns pe forum.

Sotia impreuna cu copilul minor vor calatori din Madrid in Chisinau si viceversa. Sotia are pasaport romanesc si moldovenesc, pe cand copilul are doar cetatenie si pasaport romanesti.

Din cate inteleg, pentru a iesi din Romania ar fi nevoie de ambii parinti sau doar de unul + procura. Insa pentru a iesi din Moldova este suficient doar un parinte.

Intrebare: Poate parasi Moldova, minorul cu pasaport romanesc, insotit doar de un parinte? (sotia si copilul ar avea zborul direct, fara intrare in Romania)

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:04, 12 Martie 2014
Imi raspund singur, poate va ajuta altora.

Dupa cum banuiam, nu este nevoie de procura pentru minorul care paraseste tara insotit de un parinte, indiferent de cetatenia care o are.

Diferit este cazul minorilor cu pasaport moldovenesc care pleaca din Moldova pentru a locui in afara tarii, in acest caz, da, este nevoie de procura din partea celuilalt parinte.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
decasap, utilizator
:slap:Trebuia sa va fi gandit ca nu conteaza conditiile de iesire pt copilul minor / care e legea in Moldova sau Romania cat copilul dvs e cetatean roman dar iese din Moldova.

Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Ba e nevoie de acordul ambilor parinti la parasirea tarii cu minorul... tara fiind Romania, minorul fiind roman, da?
Cat despre restul tarilor, fiecare cu legislatia sa. Mai depinde si de relatia dintre parinti, daca e una buna, de colaborare, daca nu... te mai acuza unul de rapire internationala de minor si tu nu esti pe ruta care trebuie... sau n-ai procura. Neplacut pana se clarifica, pentru 50 de lei o procura.
Ba e nevoie de acordul ambilor parinti la parasirea tarii cu minorul... tara fiind Romania, minorul fiind roman, da?


Nu, tara e Moldova, copilul e roman.
Da, banuiam, dar nu era clar...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate trece vama un minor? vovasw vovasw eu am facut la copilul meu pasaport strain .Vreau sa ma duc an Rusia.Am s-al pot trece peste granite fara procura de la sot? (vezi toată discuția)
Calatorie cu minor in moldova valentinabitca valentinabitca Buna ziua. Am avut o mica vacanta in R.Moldova, si am reusit sa-i fac in Chisinau fetitei mele de 3 luni certificat de nastere moldovenesc, ea fiind nascuta in ... (vezi toată discuția)
Copil minor adysora adysora Buna ziua Sotia (care este din Republica Moldova, inca nu a dobandit cetatenie romaneasca) urmeaza sa nasca in decembrie acolo. As vrea sa stiu cum se optine ... (vezi toată discuția)