avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Completare declaratie pentru impozitul pe constructii ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Completare declaratie pentru impozitul pe constructii speciale

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Lucrez la o benzinarie care in evidentele contabile,respectiv in contul 212-Constructii
are inregistrata valoarea cladirilor care este impozitata la Primarie,suprafetele betonate in 2112-amenajari de terenuri,echipamentele tehn.,corect.Este corecta declaratia pe cladiri speciale ca fiind 0?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:21, 13 Martie 2014
Daca ce ati inregistrat pe 2112 este intradevar amenajare la terenuri si nu o constructie cf Catalog prevazut de HG 2139/2004, atunci e ok, zero.

Dar de exemplu acest catalog prevede ca: 1.6.3. Împrejmuiri din lemn, zidarie, etc sunt constructii. Si deci se datoreaza impozit pe constructii.

Cf Cod fiscal:

ART. 249 Reguli generale

(5) În înţelesul prezentului titlu, clădire este orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite. Încăperea reprezintă spaţiul din interiorul unei clădiri.

Deci trebuie sa identificati ce sunt constructii cf HG 2139/2004 si ce sunt amenajarile la terenuri

Cf Cod fiscal:
ART. 296^34 Definiţia construcţiilor

În înţelesul prezentului titlu, construcţiile sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.

ART. 296^35 Cota de impozitare şi baza impozabilă

(1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art. 296^34, din care se scade:

a) valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor titlului IX, de către contribuabil sau proprietar, după caz;

b) valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale;

c) valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole" din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare impozit pe constructii speciale toareanelia toareanelia SC cu activitate retransmisie programe tv ,cod caen6110 , are retea de cablu aerian montata pe stalpi proprietate ELECTRICA ,pentru aceasta retea SC datoreaza ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri si constructiile speciale marmih marmih Buna ziua, Potrivit art. 250 alin (1) pct. 6 din Codul Fiscal, pentru staţiile de transformare, nu se datorează impozit. Va rog sa-mi spuneti daca pentru ... (vezi toată discuția)
Impozit pe constructii pentru amenajarea sediului? prest prest O societate comerciala vrea sa faca amenajari la sediu social pt.care are contract de inchiriere cu o persoana fizica. Pentru amenajarile efectuate,societatea ... (vezi toată discuția)