avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de sambata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de sambata si duminica

un angajat a desfasurat program de paza 24 cu 48 ore,datorita planif lucra inclusiv si sambata si duminica.CF art 137 al 2 i s a aplicat un spor de 100%ptr orele lucrate S-D.ANGAJATUL SOLICITA UN SPOR DE 150%cf art 137 al4 din codul muncci,motivand ca nu a beneficiat de repaus saptamanal deoarece a avut lunar ore suplimentare

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 18 Martie 2014
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

Asadar, sporul pentru munca in week-end este cel mentionat in Reg.intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

Nu are cum sa-i fie incident art.137 alin.4 C.mun.

Munca in week-end nu constituie munca suplimentara.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procent ore suplimentare alinapene alinapene Ce procent se acorda la calculul orelor suplimentare efectuate in zilele de repaus saptamanal (sambata, duminica), 75% sau 100%? Care este articolul din Codul ... (vezi toată discuția)
Program de week-end martie_2014 martie_2014 Buna ziua Am un simplu magazin , 2 vanzatoare ,program de lucru de luni pana sambata 8-12 13-17. Pentru ziua de sambata le dat spor de week-end. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare. dorinbucin dorinbucin Daca lucrez in ture. Adica 12 ore cu 48 ore,adica o zi cu o zi ca in popor nu pot beneficia de plata dubla sambata si duminica,plus 12 ore libere pt o zi in ... (vezi toată discuția)