avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Doresc sa construiesc un gard iar vecinul nu este de ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Doresc sa construiesc un gard iar vecinul nu este de acord.

Doresc sa construiesc un gard in spatele casei dar vecinul nu este de acord. Ce se poate face in acest caz?


Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:38, 20 Martie 2014
Nu cred ca aveti nevoie de acordul vecinului daca il ridicati pe terenul dvs. Daca este vorba de un gard cu fundatie sau cu stalpi din beton aveti nevoie de autorizatie de contructie de la primarie.
Probleme cu vecinul veti avea daca limita intre proprietati nu este stabilita. Probabil de aceea nu doreste construirea gardului. In aceasta situatie contactati in prelabil un topograf.
de ce nu vrea? ii afectati cumva proprietatea? vorbiti cu el, ori mergeti la un mediator sa vedeti cum puteti cadea de acord.
In cazul in care este necesara autorizatie de constructie, acordul vecinului este obligatoriu, indiferent daca gardul se afla exclusiv pe proprietatea dumnevoastra. Atata timp cat va invecinati cu el, trebuie sa aveti acordul sau pentru a obtine autorizatia.

Legea nr.50/1991 vorbeste de reglementari fara sa includa informatii mai precise, definind doar ca e nevoie de autorizatie de construire pentru imprejmuirile de proprietati:

" Art. 3 (1) Construcţiile civile, industriale, agricole, cele pentru susţinerea instalaţiilor şi utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea construcţiilor, pentru:
(...)
d) împrejmuiri şi mobilier urban, amenajări de spaţii verzi, parcuri, locuri de joacă şi agrement, pieţe şi alte lucrări (...)"

Problema apare in cazul in care vecinul cunoaste legea si va reclama la primarie... Incercati o intelegere cu el.

Poate va ajuta in discutia cu vecinul argumentul urmator:

Art 560 Noul Cod Civil: "Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta".

Va multumesc pentru raspunsurile promte. Mentionez ca gadul o sa fie cu fundatie si stalpi de beton , motiv pentru care o sa obtin autorizatie de constructie. Locul unde vreau sa fie construit este exact pe limita dintre propietati( limita care este stabilita) insa vecinul nu este de acord cu constructia pe limita. Ce se poate face in acest caz?
Dupa cum v-a aratat colega mai sus, e obligat sa suporte jumatate din pretul gardului. Daca nu vrea il chemati la mediator, iar daca nu obtineti un acord din partea lui il actionati in instanta.

Alte discuții în legătură

Autorizatie constructie gard micutzza10 micutzza10 Buna seara! In cazul in care as vrea sa construiesc un gard(din tabla) pe proprietatea mea, intre mine si vecin am nevoie de autorizatie de constructie? Va ... (vezi toată discuția)
Imprejmuire teren fara autorizatie de constructie cpypst cpypst Doresc sa imprejmuiesc (provizoriu) un teren pe care tocmai l-am achizitionat, astfel incat sa delimitez limitele proprietatii si sa previn accesul din ... (vezi toată discuția)
Recent, vecinul vecinul vrea sa isi construiasca gardul care ne separa... Mariusmc2023 Mariusmc2023 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie.Recent,vecinul vrea sa isi construiasca gardul care ne separa,gard care este al lui si este din plasa. Acum vrea ... (vezi toată discuția)