avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recent, vecinul vecinul vrea sa isi construiasca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recent, vecinul vecinul vrea sa isi construiasca gardul care ne separa...

Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie.Recent,vecinul vrea sa isi construiasca gardul care ne separa,gard care este al lui si este din plasa. Acum vrea sa faca gard de bca cu fundatie si stalpi,pentru care are costuri foarte mari. Recent m-a amenintat ca pentru asi face gardul nu va mai pleca in strainatate in concediu de sarbatori si ca s-a interesat si legal ma poate face sa ii dau bani pentru acest gard(jumate-jumate). Va rog sa imi spuneti in ce temei legal se poate face acest lucru in situatia in care nu eu am initiat si solicitat ca el sa isi schimbe gardul.
Va multumesc,
Cu reapect
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 19:54, 3 Noiembrie 2023
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 662. -
(1) Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune.
[ link extern ]

Dvs puteti astepta sa va dea in judecata, sa va aparati, sa spuneți ca exista gard , ca nu era rupt etc , ca a vrut el nu știu de care si cheltuiala care excede scopului, n-are decât sa o suporte.
Poate la anul se satura și de asta și vrea din șipci metalică sau tabla de 1 perforata, asta nu inseamna ca trebuie sa participați.
Omenește, era sa fi convenit în comun ce gard puneti și sa contribuiti și dvs. De plasa nu e ok, ca poate vreți intimitate.
Ultima modificare: Duminică, 29 Octombrie 2023
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspuns,nu,nu a vrut sa discute inainte despre tipul si costul gardului,dupa ce a inceput lucrarile si a vazut in ce s-a bagat,a aruncat pisica...Inainte gardul era de plasa si era in ultimul hal,asa ca l-am consolidat eu cu materialele mele si nu ma deranja ca era de plasa.
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 30 Octombrie 2023
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din cate stiu eu, pentru gard zidit trebuie autorizatie de construire si pentru a o obtine trebuie si acordul dumneavoastra, fiind la limita proprietatii.
Multumesc,destul de interesat. Cine este in masura,imi poate confirma aceasta ipoteza?

buky a scris:

Din cate stiu eu, pentru gard zidit trebuie autorizatie de construire si pentru a o obtine trebuie si acordul dumneavoastra, fiind la limita proprietatii.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cod Civil

Obligaţia de grăniţuire
Art. 560. – Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la
grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare,
suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.
Dreptul de îngrădire
Art. 561. – Orice proprietar poate să-şi îngrădească proprietatea, suportând, în
condiţiile legii, cheltuielile ocazionate

Este bine sa va intelegeti in privinta gardului. Va profita amandurora. Mai ales ca este trainic. Si mai mult, se construireste PE LIMITA DE PROPRIETATE. Unele primarii, depinde de cine face primul gardul, in CU - certificat de urbanism, spun ca gardul se face pe terenul celui care solicita (caz concret la mine), evident ca nu am dat curs.
Ref. la AC (autorizatie de construire) trebuie sa aveti. Mergeti la primarie si si va informati.
L 50/1991 modificata art 3 lit d.


Alte discuții în legătură

Gardul din dreapta gabrielli68 gabrielli68 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, daca este adevarat ca gardul din dreapta trebuie facut de proprietarul terenului? Am o problema, In stanga mea se afla o ... (vezi toată discuția)
Constructie gard monabuse monabuse Buna-ziua ! Tatal meu locuieste la tara . In spatele casei detine o gradina pentru legume pe care doreste sa o ingradeasca . Exista linie de hotar ... (vezi toată discuția)
Se poate construi un gard din caramida fara aprobarea primariei si acordul meu? maria2424 maria2424 Buna ziua ! Astazi am fost anuntat ca vecinului meu nu ii mai convine gardul de lemn dintre noi si ca doreste gard din caramida. Prima intrebare - are voie ... (vezi toată discuția)