avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Centrala termica/ plata de apa calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Centrala termica/ plata de apa calda

Buna seara,

As dori sa stiu daca in conditiile in care am centrala termica de apartament este justificata plata de apa calda. Administratorul blocului m-a informat ca trebuie sa platesc parte din pierderi, chiar daca pe la mine prin apartament nu exista tevi pt apa calda. Mentionez ca deja platesc si caldura pentru partile comune.

Multumesc.
Categoric nu trebuie sa platiti apa calda.
As. prop. trebuie sa va demonstreze dvs. si celorlalti proprietari aflati in aceeasi situatie ca aceste ”diferente” la apa calda menajera apar ca urmare a unor consumuri pe spatiile comune - asa cum se intampla in situatia instalatiei de incalzire comuna.
Daca diferentele despre care vorbeam sunt produse din alte cauze, sa le identifice si sa le inlature. De fapt si de drept acelasi lucru trebuie facut si la instalatia de incalzire unde zeci de metri patrati de tevi, aflate in general la subsol sau in alte spatii comune, nu sunt izolate, pentru a preveni risipa de energie termica, astfel ca daca numarul apartamentelor ramase la sistemul centralizat de incalzire este mic, atunci raportul dintre SET-ul sup. comune / SET utile este de 50-60%. Pe romaneste inseamna ca 40-50% din costul facturii se duce pe pierderi ceea ce nu este economic de nicio culoare, dar la noi merge...
Dat fiind cunoscute cauzele care produc aceste diferente si care sunt legate in mod direct de consumul de AC sau modul de citire a apometrelor, precum si de starea metrologica a acestora, detinatorii de centrale termice nu sunt raspunzatori de aceste diferente.
Asadar nu este corect sa fie pusi la plata acestor diferente.

Atentie! Nu acelasi lucru se intampla cand este vorba de a se repara aceste conducte.
Chiar daca ele nu le mai sunt de folos celor cu CT, totusi ele fac parte din proprietatea comuna a tuturor proprietarilor si ca atare fiecare trebuie sa contribuie cu cota-parte indiviza de plata la repararea cotei-parti indivize personale.

De principiu, reparatia tine de proprietate, diferenta de consum dintre factura si declaratia locatarilor tine de folosinta.
Un proprietar poate renunta la folosinta si deci este absolvit de plata, dar nu poate renunta la proprietate si atunci plateste.
Buna seara
Am o problema cu pierderile de apa calda și rece de luni de zile,dif la citire Intr e ceasul din subsol și ceasul stradal, am contoare inteligente și centrala termica .In întreținere mi se adaugă apă caldă pierderi comune. Consider că nu am nici o treabă cu țevile comune pt apa calda, Admin îmi spune că legal sant obligata prin legea 196 sa mă conformez . Va rog sa mă ajutați cu un rasp daca aveți timp . Multunesc.
Daca dvs. consumati si apa calda din sistemul centralizat, da, conform art. 82 din legea 196/2018 veti suporta acele diferente, repartizate pe numar de persoane. Daca nu consumati, nu aveti aceasta obligatie.

Alte discuții în legătură

Plati la intretinere pe cota indiviza cand ai centrala termica propie Pricopp Pricopp 1)Este legal sa platesc pierderi la apa calda pe cota indiviza daca am centrala termica propie? daca da va rog sa imi comunicati legea si articolul daca ... (vezi toată discuția)
Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
Plata pierderilor de caldura atomis atomis Eu m-am debransat de la caldura, de vreo 2 ierni, si am tot platit nu stiu ce pierderi de caldura, ba pe scara, ba din apartament, dar tin sa sublinie ca pe ... (vezi toată discuția)