Din 2010 lucrez la un SRL, si debia in 2011 angajatorul mi-a facut CIM cu jumatate de norma. Problema este ca exemplarul CIM care trebuia sa ajunga la contabil, nu a mai ajuns. Deci nu inteleg cum a putut el dovedi la ITM ca sunt angajat al firmei.
In 2012 cand mi-a expirat CIM, mi-a facut altul abia la 2 sapatamani dupa ce mi-a expirat (pe motiv ca trebuia eu sa-i aduc aminte ca imi expira), doar ca problema este ca l-a semnat el in locul meu. Deci eu acum habar nu am cum sunt anagajat si ce scrie in respectivul CIM. Stiu doar ca e facut pe 2 ani.
In 2013 i-am cerut anagajatorului o adeverinta de venit pentru a face o rata la un produs pe care nu mi-l permiteam cu banii jos, iar el a refuzat pe motiv ca firma nu este pe profit si nu poate sa imi dea adeverinta. Conditiile pentru respectiva rata fiind sa fiu angajat de minim 3 luni de zile si cu un venit de minim 400lei. Din refuzul angajatorului sa imi ofere adeverinta, presupun ca sunt angajat cu jumatate de norma, desi el sustine cu tarie ca sunt cu norma intreaga. I-am cerut sa-mi aduca o copie dupa CIM, dar se face ca uita de fiecare data.
Cat despre concediu nici nu mai zic. Am cerut cele 10 zile care se ofera nefractionat (conform Legii 53/2003 Art.148 aliniatul 5),dd si intr-un final a fost de acord, dar in realitate m-a chemat la munca in zilele in care venea marfa. Deci din 10 zile, am avut parte doar de 6 zile. Restul zilelor de concediu pana la 20 (conform Legii 53/2003 Art.145 aliniatul 1), nu mi le-a mai dat, dar nici nu mi le-a platit.
Acum nu stiu cum sa actionez deoarece nu stiu ce scrie in prezentul CIM.
Si era sa uit: nu am semnat niciodata pentru concediu, nici pentu salariu, nici vreo evidenta de prenzenta la servici.
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
2. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........
Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
3. Compensarea in bani a CO neefectuat este posibila numai in cazul incetarii c.i.m. In schimb, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Contract de munca
nedumeritus
Din mai multe motive doresc incetarea contractului de munca pe o perioada determinata de trei luni (program haotic, nu am primit CIM nici dupa mai mult de o ... (vezi toată discuția)
Demisie
balazszsuzsa
Nu mai doresc sa lucrezi la o anumita firma, pentru ca se lucreaza in ture, si de noapte si nu mai rezist.Am plcat de pe o zi pe alta, ce se poate intampla, ce ... (vezi toată discuția)