avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Limita proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Limita proprietate

Buna ziua,

Relatez urmatorul caz:

Doi vecini, cumnati fiind, detin fiecare dintre ei cate un teren intravilan plus constructiile aferente. La schimbarea gardului dintre cele doua proprietati, vecinul care s-a ocupat de acest lucru a depasit, cu rea credinta, hotarul cu 3 metri, intrand pe cealalta proprietate, in timp ce celalalt vecin se afla plecat in alta tara.
Cand vecinul pagubit a sesizat problema, a incercat sa rezolve amiabil insa celalalt nu vrea sa discute sub nici o forma.

Intrebarea este: Poate vecinul pagubit sa darame gardul si sa construiasca unul nou respectand hotarul celor doua proprietati fara sa mai apeleza la autoritati sau la instanta de judecata?
Ce sugerati sa se faca in aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2014
Andr33agav, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:07, 21 Martie 2014
Proprietarul interesat poate formula o actiune in granituire. Acţiune în grăniţuire este acţiunea prin care se urmăreşte determinarea, prin hotărâre judecătorească, a limitelor dintre două proprietăţi vecine; prin această acţiune reclamantul pretinde ca, în contradictoriu cu pârâtul, instanţa să determine, prin semne exterioare, întinderea celor două fonduri învecinate.
Multumesc pentru raspuns!
Referitor la sugestia dvs: Cele doua proprietati sunt perfect delimitate fara nici un dubiu, fiecare proprietar avand actele de proprietate unde se specifica exact limitele. De ce sa mai fie nevoie de o hotarare judecatoreasca in acest sens? Vecinul pagubit nu poate sa darame pur si simplu gardul, avand in vedere ca se afla pe proprietatea lui fara sa poata fi tras la rapundere din punct de vedere legal? Dupa ce darama gardul va construi unul nou exact pe hotarul dintre cele doua proprietati, asa cum este normal si legal.
Daca vecinul este de rea credinta si nu va puteti intelege omeneste, nu aveti alta solutie decat sa apelati la instanta.
Ok, am inteles! Multumesc frumos!
In timpul constructiei gardului, cine folosea terenul pe care s-a intrat? Era cineva acolo, fizic, venea de la munca, il ingrijea cineva?
Ati incercat cu cateva notificari si convocari la negociere si mediere?

Parerea mea e sa faceti un pic de efort ca sa nu ajungeti in instanta.

Alte discuții în legătură

Vecinul a construit o magazie din bca pe terenul meu. pot s-o dărâm fără proces? asdeass asdeass Buna ziua! Am cumparat in urma cu 3 ani un teren la tara imprejmuit cu gard.anul acesta am scos AC pentru anexa si gard (acesta a fost construit fara AC) si ... (vezi toată discuția)
Revendicare si granituire? oanaiasi oanaiasi Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat in urmatoarea problema: Sunt proprietara unui teren de 500 mp (contract de vanzare-cumparare). La una din ... (vezi toată discuția)
Ce lege te obliga sa faci granituirea unui teren agricol? cand se face granituirea ? telecomanda telecomanda Un proprietar 4 ha teren agricol in extravilanul unei comune.Vecini legali si ei proprietari cu acte pe terenurile lor au dat in arenda terenurile unui ... (vezi toată discuția)