avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare si granituire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare si granituire?

Buna ziua,

Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat in urmatoarea problema:

Sunt proprietara unui teren de 500 mp (contract de vanzare-cumparare). La una din limitele proprietatii mele exista un vecin care a fost pus in posesia terenului lui de catre primarie. Acesta sustine ca o fasie din terenul meu (lata de 1m si lunga de 26m) ar apartine de fapt terenului lui. Pentru parcela mea s-au facut 2 masuratori cadastrale iar bornele au coincis. Am ajuns la o situatie foarte incordata cu amenintari din partea vecinului ca imi distruge gardul daca fac pe bornele stabilite de cadastrist si din partea noastra ca il dam in judecata daca face card pe limita care o considera el corecta (adica pe terenul meu). Ei nici nu vor sa deschida actiune in instanta pentru revendicare si granituire pentru ca singurele acte pe care le detin sunt cele de la primarie (de punere in posesie) care sunt facute pe numele tatalui celui ce locuieste acolo.

Suntem la stadiul la care am ajuns sa ne cerem voie sa facem imprejmuirea numai cu gandul ca munca noastra ar putea fi distrusa de acest individ.
As dori sa stiu ce am de facut ; exista posibilitatea ca in cazul unui proces eu sa pierd? Daca ei nu vor sa deschida actiune de revendicare eu cum ar trebui sa procedez (nu vreau sa fac gardul si sa il gasesc a doua zi daramat)?

In ce fel ma protejeaza legea in situatia data ? Din informatiile pe care le am eu il pot actiona in judecata pentru incalcarea proprietatii sau pentru distrugere (in cazul in care darama gardul facut de mine).

Daca deschid eu actiune de granituire care ar putea fi consecintele? Suprafata de teren care nu ii iese lui la masuratori mi se poate imputa mie chiar daca problema poate proveni de fapt de la parcelarile ce au avut loc in partea opusa parcelei mele?

Multumesc anticipat pentru sfaturile dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: oanaiasi , utilizator 11:28, 2 Septembrie 2009
Nu este vorba de revendicare ci de stabilirea hotarului a doua proprietati.
Nimeni nu poate sustine cu certudine daca veti pierde ori veti castiga in instanta litigiul ivit.
Depinde de dovezile pe care le veti formula in sustinerea cauzei d-voastra. , modalitatea in care o veti face si cum va administra instanta toate dovezile aduse in cauza.

Oricum pentru a solutiona, ar trebui sa apelati la un avocat care sa va sustina interesele in instanta.
Potrivit art. 584 C. civil, orice proprietar poate indatora pe vecinul sau la granituirea proprietatii lipite cu a sa , cheltuielile granituirii se vor face pe jumatate, iar conform art 585, tot proprietarul isi poate ingradi proprietatea.
actiunea in granituire este de multe ori complicata , intrucat granituirea se poate adeseori complica, ivindu-se problema problema proprietatii, partile emitand reciproc pretentia atribuirii unei portiuni de teren pe care cealalta o neaga( situatia de fata).
Granituirea, respectiv determinarea prin semne exterioare a limitelor dintre doua proprietati vecine, chiar stabilita prin hotarare judecatoreasca, nu constituie lucru judecat pentru portiunile de teren cu privire la care s-a constatat o imprejmuire si o contestatie. O astfel de contestare, lasa deschisa calea actiunii in revendicare prin contestatia la granituire sau pe cale principala.
Dvs. puteti face gardul( in cazul dvs. exista o prezumtie legala de posesiune) , iar in cazul in care il va darama va raspunde pentru distrugere. Vecinul va trebui sa isi demonstreze dreptul de proprietate in cazul in care deschide o actiune in revendicare.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Avand in vedere divergentele dintre dvs si vecin, inainte de a incepe constructia gardului, clarificati situatia.
Daca nu ajungeti la o intelegere pe cale amiabila, solicitati instantei sa stabileasca linia de hotar dintre cele 2 proprietati ( actiune in granituire).
Nimeni nu va poate asigura 100% de castigarea procesului, aceasta depinde de probele pe care le veti administra.
In situatia in care construiti totusi gardul, iar vecinul il scoate, puteti formula plangere penala impotriva acestuia, insa in final tot in instanta veti ajunge.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!

Eu saptamana asta interntionez sa demarez imprejmuirea si vreu sa o fac cat se poate de legal (cu proiect si autorizatie). Ma deranjeaza ca el a intrat pe fasia respectiva cu o "plantatie" de papusoi :D pe care eu nu vreau sa o mai vad acolo ! Poate invoca vecinul meu in acest caz uzucapiunea? Mentionez ca nu stiu exact cand a fost facuta punerea in posesie (informatie care o am e ca s-a facut dupa '90).

Si inca o intrebare : Daca nu exista titlu de proprietate inca pentru terenul vecinului (ci doar actul de la primarie de punere in posesie) iar acesta cere eliberearea titlului de propr , acesta se face pe suprafata din actul de punere in posesie chiar daca nu corespunde cu masuratoarea din teren?

Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare delimitare a doua proprietati irina16 irina16 Am la tara o proprietate compusa din casa+ teren de 2000 mp, pe care am cumparat-o ingradita. Vecina a demolat, fara ca macar sa ma anunte, gardul care ... (vezi toată discuția)
Actiune in granituire ? aartist aartist Am o ruda la tara care se confrunta cu urmatoarea problema: - vecinul situat la vestul proprietatii sale a intrat cu gardul si doua constructii pe terenul ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de judecata si expertiza cadastrala Liviu Illie Liviu Illie Buna ziua, doresc sa imi comunicati daca se pot recupera cheltuielile de judecata (expertiza/masuratoare cadastrala). Precizez ca mi s-a incalcat ... (vezi toată discuția)