avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am introdus gresit cererea de chemare in judecata, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am introdus gresit cererea de chemare in judecata, competenta fiind alta judecatorie. Acum am cerut restituirea taxei si instanta imi cere sa precizez daca renunt la judecata

Buna ziua, am introdus gresit cererea de chemare in judecata la o alta judecatorie care nu era competenta teritorial. Am solicitat restituirea taxei platite si in acelasi timp am depus actiunea la o alta judecatorie anexand alta taxa de timbru. Acum instanta la care am depus initial cererea de chemare in judecata imi cere sa precizez daca renunt la judecata si in ce temei solicit restituirea taxei. Acum va rog sa ma ajutati daca puteti sa imi spuneti daca renuntarea la judecata a primei cereri ma va afecta in vreun fel, tinand cont de faptul ca am depus aceeasi actiune cu acelasi obiect si la instanta competenta teritorial. Va multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: MihaiEduard , utilizator 16:18, 21 Martie 2014
In mod normal urma sa isi decline competenta aceasta instanta in favoarea celei competente. Nu era necesar sa introduceti o alta actiune la instanta compententa.
cei care achita taxa de timbru judiciar pot primi inapoi banii in urmatoarele situatii:

cand taxa platita nu era datorata;
cand s-a platit mai mult decat cuantumul legal;
cand actiunea sau cererea ramane fara obiect in cursul procesului, ca urmare a unor dispozitii legale;
cand actiunea corect timbrata a fost anulata in conditiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedura civila sau cand reclamantul a renuntat la judecata pana la comunicarea cererii de chemare in judecata catre parat;
cand, in procesul de divort, partile au renuntat la judecata ori s-au impacat;
cand contestatia la executare a fost admisa, iar hotararea a ramas definitiva;
in cazul in care instanta de judecata se declara necompetenta, trimitand cauza la un alt organ cu activitate jurisdictionala, precum si in cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenta instantelor romane;
cand probele au fost administrate de catre avocati sau consilieri juridici;
in cazul in care participantul la proces care a fost recuzat se abtine sau daca cererea de recuzare ori de stramutare a fost admisa;
in alte cauze expres prevazute de lege.


MihaiEduard a scris:
Acum va rog sa ma ajutati daca puteti sa imi spuneti daca renuntarea la judecata a primei cereri ma va afecta in vreun fel, tinand cont de faptul ca am depus aceeasi actiune cu acelasi obiect si la instanta competenta teritorial.

Renunțarea la judecată nu vă afectează. V-ar fi afectat renunțarea la însuși dreptul pretins, dar nu este cazul.
Mie imi pare ca va pierde taxa de timbru.
Trebuie sa lase sa ajunga dosarul la instanta competenta deoarece altfel o va pierde.
in mod normal la primul termen de judecata puteti solicita declinarea de competenta,in favoarea instantei competente teritorial. nu vad de ce sa renuntati la judecata.
Pe vechea lege dura cam 6 luni pana la un nou termen in caz de declinare.
Astazi e greu de spus cat ar dura dar mie imi pare ca totul merge mult mai incet decat inainte.
Inainte faceam procese fulger ca viteza.
Astazi nu cred ca se mai poate asa ceva.
E o taraiala greoaie...desi legea zice altceva.
In trecut avocatii aveau parghii pentru accelerare in timp ce astazi nu prea mai le vad...
Vad doar o lege rigida...

Alte discuții în legătură

Restituire taxa timbru partaj leona777 leona777 buna ziua, ma puteti ajuta cu un raspuns va rog. Am deschis proces de partaj impotriva fostului sot, ptr ca nu dorea sa vindem casa, am platit taxa timbru ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa judiciara fgeorgeta fgeorgeta Va rog sa-mi spuneti care este procedura recuperarii taxei judiciare de timbru care a fost taiata pe numele unui CAR in scopul punerii in execuare a unor ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca - declinare de competenta la judecatorie. taxa judiciara de timbru??? new_2009 new_2009 se calculeaza taxa judiciara de timbru pentru litigiu de munca? :O este vorba despre o plangere pentru \'\'obligatia de a face\'\' - respectiv ... (vezi toată discuția)