avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... recuperare taxa judiciara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

recuperare taxa judiciara

Va rog sa-mi spuneti care este procedura recuperarii taxei judiciare de timbru care a fost taiata pe numele unui CAR in scopul punerii in execuare a unor restantieri.Dosarele nu mi-au fost primite de catre executor pentru a fi inaintate judecatoriei deoarece chitanta cu pricina contine intreaga suma si nu este defalcata pe fiecare impricinat.Totodata intreb este corect sa fie respinsa actiunea din cauza acestei chitante?!
Cel mai recent răspuns: Mihail_POPA , utilizator 04:57, 25 Aprilie 2014
Nu prea este în regula. Măcar întrebaţi ce trebuie să faceţi pentru a fi primite dosarele.
Procedura recuperării taxei judiciare este prevăzută în O.U.G. 80 / 2013.
Reglementările noi privind modalităţile de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbre prevăd că acestea se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional, la cererea petiţionarului, în următoarele situaţii :
01) Când taxa plătită nu era datorată ;
02) Când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal ;
03) Când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziţii legale ;
04) Când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă sau când reclamantul a renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât ;
05) Când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat ;
06) Când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă ;
07) În cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţând cauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingerii cererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române ;
08) Când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici ;
09) În cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă ;
10) În alte cauze expres prevăzute de lege.
În acest sens, noutatea adusă de actul normativ este faptul că cererea de restituire se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea, sau, după caz, parchetului la care s-a introdus acţiunea sau cererea pentru care s-a plătit taxa solicitată a fi restituită.
De asemenea, în cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia.
Cererea de restituire soluţionată de instanţa de judecată (respectiv de parchet) va fi depusă în vederea restituirii la unitatea administrativ-teritorială la care a fost achitată taxa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire taxa judiciara de timbru iojamaria iojamaria O persoana fizica a achitat in iulie 2013 o taxa judiciara de timbru, pentru o actiune de constatare de proprietate. Taxa s-a platiti la primarie, apoi 30 % , ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru de achitat in 24 de rate lunare Speranta10 Speranta10 buna ziua Pe rolul unei instante am o cactiune succesorala in care mi s-a stabilit o taxa lunara de timbru.Taxa a fost stabilita de catre instanta sa fie ... (vezi toată discuția)
Am introdus gresit cererea de chemare in judecata, competenta fiind alta judecatorie. acum am cerut restituirea taxei si instanta imi cere sa precizez daca renunt la judecata MihaiEduard MihaiEduard Buna ziua, am introdus gresit cererea de chemare in judecata la o alta judecatorie care nu era competenta teritorial. Am solicitat restituirea taxei platite si ... (vezi toată discuția)