Situatia se prezinta astfel :
Parinti decedati de mai mult de trei ani , trei copii mostenitori , frati mai mari nu au nici o pretentie asupra bunurilor [ un apartament si mai multe terenuri ]
poate intra in posesia bunurilor fratele cel mic daca apeleaza la mediator ?
Cum poate proceda ?
Costurile mai mici se calculeaza de la caz la caz... generic, nu exista o situatie costisitoare si una ieftina de tot, ca asa n-ar avea rostul sa existe amandoua.
In urma medierii, actul care contine modalitatea in care v-ati inteles sa impartiti masa succesorala se numeste acord de mediere, nu proces-verbal. Cu acest document mergeti la notar (daca acordul de mediere a intervenit inainte de eliberarea certificatului de mostenitor) sau la instanta unde aveti avantajul de a plati jumatate din taxa judiciara de timbru.
Pentru @rendec: mediatorii nu dau solutii la problema partilor.
Păi, dacă fraţii nu au pretenţii la succesiune şi nici nu au acceptat-o în termen, o simplă declaraţie la notar în acest sens este arhisuficientă. Declară că sunt străini de succesiune şi cu asta basta. Nu e nevoie nici de mediator, nici de instanţă, cu excepţia cazului în care vreţi neapărat să vă scărpinaţi în urechea dreaptă cu mîna stîngă şi pe după ceafă. Sau, dacă ţineţi morţiş să vă bateţi cuie în talpă.
Mergeti la notar daca v-ati inteles.
Nu are sens sa mergeti la mediator decat daca vreti pur si simplu sa platiti mediatorul degeaba.
Mostenirea nu se dezbate la mediator.