avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere sau direct instanta
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere sau direct instanta

Buna ziua.
A murit tata si mama vrea sa ia 75% din avere.
Are voie sa faca acest lucru?
Pot sa o chem la mediere, sa ne intelegem asupra procentului si cu acordul de mediere sa intram in instanta pentru consfintirea acestuia.
Cel mai recent răspuns: mioara2012 , utilizator 15:33, 14 Mai 2014
Buna ziua,
In mod normal asemenea treburi se rezolva in familie.
Pentru buna dumneavoastra cunostere va precizez urmatoarele, daca nu exista niciun testament.
Daca bunurile din masa partajabila sunt realizate de ambii parinti atunci mama va avea 5/8 din total si dumneavoastra 3/8 (1/2 care este partea mamei si 1/4 care este dreptul ei din partea tatalui = 5/8 si 3/4 din partea tatalui reprezinta 3/8 din total pentru dumneavoastra.)
Daca bunurile sunt doar ale tatalui decedat atunci mama va avea 1/4 si dumneavoastra 3/4.
Ma refer aici la toate bunurile lor si nu doar la masa partajabila.
Buna ziua. Procentul nu-l puteti discuta, el este conform legii, asa cum v-a explicat dl avocat. La mediere o puteti invita pe mama dvs pentru a discuta cum se realizeaza practic impartirea masei succesorale. Daca nu aveti certificatul de mostenitor, mergeti cu acordul de mediere la notar (art 59 indice 1, legea medierii). Daca aveti certificatul de mostenitor, mergeti cu acordul de mediere la instanta pentru consfintire.
As vrea sa o actionez in instanta, insa am inteles ca imi trebuie certificat de mostenitor.
Nu stiu insa daca ar fi sa merg la un mediator, daca imi mai trebuie un asemenea certificat sau pot sa merg doar cu o incheiere notariala. Am inteles ca asta costa mai putin.
Certificatul costa foarte mult.
Ce ma sfatuiti?
va repetam: nu degeaba mama dumneavoastra va spune ca ia 75% din avere avand in vedere ca sunt probabil bunuri comune deci dobandite in timpul casatoriei. pe de-o parte 1/2 din aceste bunuri este oricum a mamei dumneavoastra si se pune problema impartirii celeilalte jumatati cea a tatalui. mergeti la 1 sau 2 notari si interesati-va de aceste procente in functie de natura bunurilor.
De asemenea puteti rezolva la notar atat cu dezbaterea succesiunii cat si cu impartirea bunurilor prin tranzactie. nu inteleg de ce vreti neaparat sa rezolvati prin instanta sau la mediator cand va este asa simplu la notar, cu conditia ca si mama dvs sa fie de acord cu procentele acordate conform legii.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
Mi s-a spus ca la notariat este mai scump.
Problema e ca nici in instanta nu e mai ieftin daca ma trimit sa obtin certificat de mostenitor, pentru ca acesta ma costa 1500 lei.
Pe mine ma intereseaza din punctul de vedere al costurilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord de mediere fara certificat de mostenitor? mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: vreau sa apelez la un mediator pentru o succesiune. Ideea este ca nu stiu daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Succesiune ivi ivi Buna ziua. A-si dori cateva raspunsuri daca ma poate ajuta cineva. In 1990 a murit mama mea. In urma decesului ei nu s-a facut succesiune. Tatal meu s-a ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez pentru a deschide un proces de succesiune ana_cristina_23 ana_cristina_23 Parintii mei au cumparat acum 7 ani un apartament,la scurt timp mama mea a decedat. Apartamentul este pe numele ambilor parinti, in momentul de fata as vrea sa ... (vezi toată discuția)