avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Exista vreun act in care se specifica ca esti obligat ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Exista vreun act in care se specifica ca esti obligat sa parasesti sistemul la data implinirii varstei pt pensionare la limita de varsta, fara a avea o decizie de la casa locala de pensii?

Am fost functionar public. Data cand am indeplinit varsta de a iesi la pensie a fost 08.04.2014. Am depus dosarul pt pensie pe 05.11.2013 si nici pana la aceasta data nu am primit pensia, deoarece decizia de pensionare a fost emisa in 06.03.2014. Nu ar fi trebuit ca intreprinderea sa ma tina in activitate pana la iesirea deciziei?

Multumesc, anticipat
Cel mai recent răspuns: stef100 , utilizator 13:25, 24 Martie 2014
Legea nr.188/1999
Art. 98 Raportul de serviciu existent inceteaza de drept:

...
d)la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
..
(2) Constatarea cazului de incetare de drept a raportului de serviciu se face, in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea lui, prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire in functia publica. Actul administrativ prin care s-a constatat incetarea de drept a raporturilor de serviciu se comunica Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in termen de 10 zile lucratoare de la emiterea lui.
Potrivit art. 98, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 188/1999, raportul de serviciu existent încetează de drept la data la care funcționarul public îndeplinește condițiile pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. Din moment ce raportul de serviciu a încetat prin efectul legii, instituția nu avea obligația și nici temei legal să vă mențină în activitate până la data emiterii deciziei de pensie.
Uff!! Asta e legea, trebuie s-o respectam.
Va multumesc pentru raspunsul prompt si detailat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate incetare raport de serviciu - pensionare anticipata Sanda67 Sanda67 Buna ziua. Cum inceteaza raportul de serviciu al unui functionar public care a depus la casa de pensii si a si obtinut decizia pentru pensionare anticipata, ... (vezi toată discuția)
Cand inceteaza contractul de munca unui angajat functionar public la solicitare pensie pentru limita de varsta? elena_simion elena_simion Sunt functionar public intr-o institutie publica. Conform legii pensiilor ar trebui sa ma pensionez in ianuarie 2017. Intrebarea mea este daca pot sa fiu ... (vezi toată discuția)
Pensie meseaz meseaz sunt functionar public am varsta de pensionare peste 6 luni,se poate prelungi perioada de munca? (vezi toată discuția)