avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evaluare teren ANRP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evaluare teren ANRP

Buna ziua! Am niste nelamuriri. Am depus la ANRP un dosar pentru despagubire pentru un teren. Am vb cu un evaluator agreat de ei si am inteles ca pentru terenuri extravilane ei intre 0,5-0,8 euro/mp indiferent de zona unde este terenul. Pentru terenul cu pricina valoarea de impozitare la notar este de 3 euro/mp iar in zona s-a vandut cu 3-4 euro/mp.
Nu ar trebuie sa fie evaluat ala valoarea de piata respectandu-se standardele?

Multumesc si o zi buna!
Cel mai recent răspuns: raluca154 , utilizator 11:13, 13 Septembrie 2018
Evaluarea se face respectind Standerdele Internationalel de Evaluare. Obligatoriu !
În Standardul Internaţional de Practică în Evaluare GN 1 - Evaluarea proprietăţii imobiliare, conţinut în Standardele Internaţionale de Evaluare, ediţia a şaptea, editate de IVSC şi adoptate ca standarde de evaluare obligatorii pentru toţi membrii ANEVAR, sunt descrise (paragraful 5.25) cele şase metode de evaluare a terenului, respectiv: Daca terenurile se vand in zona cu 3-4 euro/ mp, repartizarea (alocarea), tehnica parcelării şi dezvoltării, extracţia, tehnica reziduală a terenului şi capitalizarea rentei funciare (a chiriei). Aşadar, cele şase tehnici de evaluare a terenului sunt recunoscute de către aceste standarde.

Daca terenurile se vand in zona cu 3-4 euro/ mp, sunt sigur ca evaluatorul va tine cont de aceste tranzactii (inainte de a se pronunta asupra valorii va face o analiza a pietii specifice propietatii evaluate si va efectua niste calcule)

Valoarea nu poate fii aceeasi indiferent de zona. Imposibil !
Sunt cazuri de terenuri alaturate care nu au aceeasi valoare (datorate diveselor caracteristici fizice : front, panta, afectate de stalpi de inalta tensiune, magistrale gaz, utilitati, etc).

Evaluatorul va estima valoarea de piata a terenului si nu va determina valoarea dintr-o grila (a notarilor de exemplu, grila intocmita tot de un evaluator).

Cu stima !


Parerea mea este sa va adresati instantei de judecata pentru desemnarea unui expert tehnic judiciar in vederea efectuarii unei evaluari CORECTE si IMPARTIALE! La ANRP exista un evaluator angajat care raspunde de verificarea dosarelor de evaluare si care ii pune pe evaluatori sa subevalueze proprietatile! Daca doriti va dau numele a 2-3 evaluatori aflati pe lista ANRP care pot certifica acest lucru!
In instanta se desemneaza un expert care nu este pe listele ANRP pentru a nu exista conflict de interese! Acesta este impartial si va obtine o valoare mult mai mare decat cea data de evaluatorul de pe lista ANRP!
B-)
SUCCES!
Buna ziua!

Am o nelamurie...anul trecut mi s-a facut o evaluare pt ANRP cu care am fost deacord, iar dupa 4 luni am mai primit una care este la jumatate din valoarea primei evaluari. As dori sa contest aceasta evaluare si m-ar interesa ce ar trebui sa fac.

Multumesc
In primul rand sa va grabiti cu contestatia, deoarece exista un termen legal de 30 de zile pentru acest lucru. Oricum pentru a avea castig de cauza, ar fi bine sa va documentati in prealabil pentru a afla care sunt preturile reale de tranzactionare a imobilelor din zona unde a fost situat imobilul dumneavoastra.
Buna ziua
1. Daca am nevoie sa solicit in instanta o evaluare corecta, cum pot gasi un avocat experimentat in aceste proceduri?
2. Cand sa ma adresez instantei? In acel termen de 30 de zile acordat pt contestatii?
3. Exista vreo modalitate de a impune ANRP cuantumul despagubirilor pe care sa mi le acorde, inaintea parcurgerii etapei cu evaluatorul ANRP? Adica sa vin direct cu Sentinta de acordare despagubiri prin puncte ANRP care sa contina si nr. acestora?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grilele notariale ( depagubirile anrp) Hamarsold1944 Hamarsold1944 DESPAGUBIRILE LA ANRP SE FAC DUPA GRILA DIN 2013. DACA LA CRAIOVA CASELE DIN ZONA A SUNT EVALUATE LA SUMA DERIZORIE DE 970 LEI/ MP SI TERENUL ESTE EVALUAT LA ... (vezi toată discuția)
Evaluare prin metoda comparatiei prin bonitare sorin42 sorin42 Buna ziua. Mai am o nelamurire cu privire la efectuarea evaluarii unui teren intravilan prin metoda comparatiei prin bonitare, si anume: la ce categorie de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un raport de evaluare intocmit de un evaluator agreat de anrp. am vreo solutie? lucian_ lucian_ Buna seara. Apelez la dumneavoastra pentru a va solicita sfatul in urmatoarea problema : Mama mea are un dosar de despagubire la ANRP pe legile fondului ... (vezi toată discuția)