avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diploma calificare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diploma calificare

buna ziua. am un certificat de competente profesionale eliberat de Consiliul pentru Standarde Ocupationale si Atestare. intrebarea mea este: pot angaja pe cineva pe postul care este mentionat in acest certificat sau nu? eu stiam ca, pentru a fi recunoscute, trebuie eliberate de Ministerul Muncii.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
Vioreld, utilizator
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 19:05, 28 Aprilie 2009
nu trebuie neaparat ca o diploma sa fie eliberata de MMSSF, ci trebuie sa aive stampila MMSSF.
La incadrare terebuie sa tineti cont si de COR.
nu are stampila MMSSF.

scrie asa: domnul..... a fost evaluat pe baza standardului ocupational nr.... pentru ocupatia..... si se declara competent conform unitatilor de competenta mentionate pe verso.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
Vioreld, utilizator
Din lg.200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, completatta cu OUG 109/2007:

"Art. 51. - (1) Calificări profesionale reprezintă calificările atestate prin:
a) un titlu de calificare;
b) un atestat de competenţă care certifică o formare profesională care nu face obiectul unui certificat sau al unei diplome prevăzute la art. 8, 14 şi 15 ori al unui examen special fără formare prealabilă sau al exercitării cu normă întreagă a profesiei într-un stat membru pe o perioadă de 3 ani consecutivi sau pe o perioadă echivalentă cu normă redusă în decursul ultimilor 10 ani;
c) experienţă profesională.
(2) Prin titlu de calificare se înţelege orice diplomă, certificat şi alt titlu oficial de calificare eliberate de o autoritate a unui stat membru desemnată în temeiul actelor cu putere de lege şi al actelor administrative ale respectivului stat membru şi care certifică formarea profesională obţinută cu preponderenţă în Uniunea Europeană.
(3) Este asimilat unui titlu de calificare orice titlu de formare eliberat de autorităţile unui alt stat decât statele membre, dacă titularul său posedă o experienţă de 3 ani în profesia respectivă, dobândită pe teritoriul unui stat membru, care i-a recunoscut titlul de calificare, şi certificată de acesta.

Parerea mea este ca da, puteti angaja pe baza acestui cerificat de competente.
Consiliul pentru Standarde Ocupationale si Atestare, ca organism tripartit in care partile interesate hotarasc de comun acord asupra standardelor ocupationale si modalitatilor de certificare (atestare), are printre atributii si emiterea de certificate de competente profesionale sub sigla COSA.

Prin urmare, se poate face angajarea pe baza unui certificat emis de COSA.
Prin Ordinul nr. 4543/2004 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 903 din 05/10/2004 se stabileste procedura de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale. CNFPA are ca atributie
conform legii 132/1999:
art. 4 i) elaborează metodologia de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale a adulţilor pe baza standardelor ocupaţionale, care va fi aprobată prin ordin comun al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului;
j) tipăreşte şi gestionează certificatele de competenţă profesională, eliberate de centrele de evaluare autorizate persoanelor care solicită să fie evaluate;

Lista cu centrele de evaluare si certificare a competentelor profesionale autorizate de catre CNFPA o puteti consulta aici:
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furnizori de formare profesionala boholt boholt Buna ziua! Problema mea este urmatoarea. Daca eu, ca peroana fizica am urmat un curs de formator prin Ministerul Culturii, ma intereseaza daca pot sa obtin o ... (vezi toată discuția)
Atelier croitorie cu vanzare dana-bianca dana-bianca Vreau sa deschid un atelier de croitorie cu vanzare.Nu am calificarea necesara chiar daca ma pricep foarte bine, vreau sa stiu cum pot face acest lucru legal ... (vezi toată discuția)
Certificat de calificare profesionala BE-Lili BE-Lili Certificat de calificare profesionala calificarea Administrator imobile obtinuta in 2015 emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor ... (vezi toată discuția)