avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie

Buna ziua, am urmatoarea situatie: am concediat disciplinar un angajat pe perioada determinata.
Concedierea s-a facut cu respectarea procedurii, dar dupa ce am depus decizia, cei de la ITM mi-au spus ca daca va fi contestata in instanta decizia , as putea pierde ca angajator, deoarece concedierea a fost facuta cu o data dinaintea datei convocarii.
Date concrete: CIM ar fi incetat de drept in 31 martie. Inainte de acest termen s-a declansat procedura cercetarii disciplinare, ulterior acestei date a avut loc audierea lui, iar decizia de concediere s-a dat in data de 09.04 si s-a dispus incetarea cu data de 27.03, data la care persoana isi efectuase si restul de CO pe care-l mai avea de efectuat.
Cei de la ITM sustin ca ar fi trebuit ca data concedierii din decizie sa fie dupa 06.04 (data audierii). Dar, va intreb, cum puteam sa-l concediez dupa 06.04, daca CIM inceta la data de 31.03, iar dupa aceasta data acesta nu mai era angajat al firmei, deci sub incidenta CIM? Tot ei sustin ca, dupa 31.03, CIM ar fi prelungit tacit, dar eu stiu ca daca un CIM este incheiat pe o perioada det., acesta inceteaza de drept la data scrisa in contract. Nu se prevede nicaieri in contract despre acea prelungire tacita dupa expirarea contractului (orice prelungire de acest gen se face doar in baza unui act aditional semnat de ambele parti - ceea ce nu era cazul). Iar in fapt, persoana nu a mai fost prezenta la serviciu (si-a facut cerere de concediu fara plata pana la 31.03, cand stia ca ii inceteaza CIM.
Oricum, persoana care mi-a spus aceste lucruri nu parea prea sigura pe ceea ce spunea.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc
Cel mai recent răspuns: hgabi , utilizator 13:16, 2 Mai 2009
Devine si mai interesant :))
Eram sigura ca nu degeaba a tinut firma sa il concedieze disciplinar !!
Contractul de munca nu avea si o clauza de neconcurenta?
Cum l-ati concediat fiind in CFP ??? ... si care sunt motivele invocate pentru desfacerea disciplinara a c.i.m., intrucat mie mi se pare putin ciudat acest mod de desfacere a c.i.m. ?
Bineinteles ca la incheierea CIM angajatul a semnat in cunostinta de cauza atat CIM cat si ROI si Fisa postuli care prevad clauze de confidentialitate si neconcurenta pe perioada derularii contractului, precizez, nu dupa incetarea contractului. Aia e altceva. Artcolele incalcate in timpul derularii CIM sunt:
Codul Muncii – Art.39, alin (2), lit.d):
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
CIM - Art. XIV, alin.2, lit. b) si c)
c) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu si sa nu desfasoare activitati aflate in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau;
CIM - Art. XIII., lit.c) CLAUZE SPECIFICE
Salariatul se obligă să respecte clauze specifice:
c) clauza de confidentialitate.
Prin clauza de confidenţialitate, salariatul se obligă ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care a luat cunoştinţă în timpul executării contractului referitoare la secretul profesional al angajatorului, politica firmei, situaţia financiară, strategii comerciale, clienţi, produse, oferte, preţuri, încasări, plăţi, consultanţă tehnică etc.
Si cum au fost constatate aceste incalcari ale c.i.m. ? ... intrucat, intr-o eventuala contestare in instanta a deciziei de concediere, angajatorul are sarcina probei.
Probele contin e-mailurile transmise catre concurenta cu baza de date ce contine clientii firmei pe domeniul de care se ocupa, detaliile facturilor de telefonie mobila ce contin nr. concurentei, ofertele concurentei ce au fost gasite in geanta lui si despre care nu a informat firma (vorbesc despre existenta unui concurent pe piata), etc.

Alte discuții în legătură

Cind transmit in revisal incetarea unui cim pt.absente nemotivate? carmenbn carmenbn Un salariat lipseste nemotivat din 21.05.L-am convocat pt.cercetare disciplinara(prin posta) pe 13.06.Nu a venit,deci pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Contestare cercetara disciplinara - conditii Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua. As dori sa va intreb in ce conditii se poate contesta decizia unui raport intocmit pentru cercetare disciplinara, de catre angajatul subiect al ... (vezi toată discuția)