avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie

Buna ziua, am urmatoarea situatie: am concediat disciplinar un angajat pe perioada determinata.
Concedierea s-a facut cu respectarea procedurii, dar dupa ce am depus decizia, cei de la ITM mi-au spus ca daca va fi contestata in instanta decizia , as putea pierde ca angajator, deoarece concedierea a fost facuta cu o data dinaintea datei convocarii.
Date concrete: CIM ar fi incetat de drept in 31 martie. Inainte de acest termen s-a declansat procedura cercetarii disciplinare, ulterior acestei date a avut loc audierea lui, iar decizia de concediere s-a dat in data de 09.04 si s-a dispus incetarea cu data de 27.03, data la care persoana isi efectuase si restul de CO pe care-l mai avea de efectuat.
Cei de la ITM sustin ca ar fi trebuit ca data concedierii din decizie sa fie dupa 06.04 (data audierii). Dar, va intreb, cum puteam sa-l concediez dupa 06.04, daca CIM inceta la data de 31.03, iar dupa aceasta data acesta nu mai era angajat al firmei, deci sub incidenta CIM? Tot ei sustin ca, dupa 31.03, CIM ar fi prelungit tacit, dar eu stiu ca daca un CIM este incheiat pe o perioada det., acesta inceteaza de drept la data scrisa in contract. Nu se prevede nicaieri in contract despre acea prelungire tacita dupa expirarea contractului (orice prelungire de acest gen se face doar in baza unui act aditional semnat de ambele parti - ceea ce nu era cazul). Iar in fapt, persoana nu a mai fost prezenta la serviciu (si-a facut cerere de concediu fara plata pana la 31.03, cand stia ca ii inceteaza CIM.
Oricum, persoana care mi-a spus aceste lucruri nu parea prea sigura pe ceea ce spunea.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc
Cel mai recent răspuns: hgabi , utilizator 13:16, 2 Mai 2009
parerea mea este ca ati procedat corect ... data incetarii c.i.m. este data cand a terminat CO, parerea mea.
Subscriu si eu, nu cred ca angajatul are sanse la o contestatie in instanta daca dvs ati respectat toate cerintele de forma si de fond in aceste demersuri.
Va doresc succes in celalata actiune!
Oameni buni, contractul de munca al salariatului incetase de drept la 31.03:
Art. 56.
Contractul individual de muncă încetează de drept:
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;

Pe de alta parte,
Art. 268.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
Deci, la o prima vedere nu prea pare in regula. va fi un proces dificil daca va ajunge in instanta, parerea mea...
Pakos, efect produs de comunicare deciziei este termenul maxim in care este valabila contestatia angajatului.

Daca s-ar considera efect si incetarea raporturilor de munca de la data comunicarii ne-am gasi in niste situatii imposibile. De exemplu dau decizia astazi, comunic prin posta cu confirmare si trebuie sa apreciez cam cate zile vor trece opana ajunge posta la Urlatii de Sus (poate 2 poate 4 zile, cine ssa stie? Si atunci va trebui sa calculea ca data incetarii contractului este peste o saptamana de cand s-a dat decizia.
Nu zic ca este imposobil sa fac asa, dar cine procedeaza asa??
Si daca angajatul sustine ca da, a primit un plic, dar de fapt in el nu era nimic, sau era o hartie alba sau poate chiar o feliciatre de ziua lui? :))

Ce-i drept este loc de interpretare aici si mereu am vrut sa aflu daca cineva a fost in instyanta cu o astfel de situatie.
Daca acesta ar fi singurul efect produs de decizie, atunci care ar mai fi logica inserarii urmatorului alineat in cadrul aceluiasi articol din Cod?
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Si apoi, sa analizam putin practic acest aspect: daca sanctiunea aplicata este suspendarea CIM, daca produce efecte de la data emiterii si nu de la data comunicarii, ce te faci daca angajatul a mai apucat sa lucreze cateva zile ( intre data emiterii si cea a comunicarii)? la fel ar fi rationamentul in cazul in care il sanctionezi cu desfacerea contractului de munca. nu ar fi just pentru salariat. Singura dificultate apare intr-adevar, in cazul in care salariatul cercetat nu se mai prezinta la serviciu. Dar in acest caz, ai institutia suspendarii pe perioada cercetarii, iar ulterior, intre data emiterii si cea a comunicarii, el nu va fi pontat, nefiind prezent la serviciu ( absente nemotivate). In ceea ce priveste continutul plicului, au mai fost discutii, si am inteles ca exista posibilitatea comunicarii deciziei prin posta sau curier, cu o optiune gen "valoare declarata". din practica firmelor cu care lucrez, acestia inscriu pe formularul de confirmare de primire Decizia de sanctionare nr din data
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Cind transmit in revisal incetarea unui cim pt.absente nemotivate? carmenbn carmenbn Un salariat lipseste nemotivat din 21.05.L-am convocat pt.cercetare disciplinara(prin posta) pe 13.06.Nu a venit,deci pot sa-i desfac contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri cu angajatorul-disponibilizare eleonora78 eleonora78 Buna ziua, dacama poate ajuta cineva cu niste sfaturi, va rog! Am primit o comunicare din partea angajatorului ca mi se desfiinteaza postul din cauza ... (vezi toată discuția)
Contestare cercetara disciplinara - conditii Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua. As dori sa va intreb in ce conditii se poate contesta decizia unui raport intocmit pentru cercetare disciplinara, de catre angajatul subiect al ... (vezi toată discuția)